Mile, Drammen

Bruk av gjenvinningsstasjonene er inkludert i renovasjonsgebyret. Derfor kan du som innbygger eller hytteeier i Drammen, Lier, Modum, Sigdal og Øvre Eiker levere husholdningsavfall på alle våre gjenvinningsstasjoner uten å betale noe ekstra. 

Adresse

Orkidehøgda 21
3050 Mjøndalen

Vis på kart

Åpent i dag

09:00 - 16:00

Åpningstider i påsken

Mandag 3. april 07:30 - 19:00
Tirsdag 4. april 07:30 - 19:00
Onsdag 5. april 07:30 - 19:00
Skjærtorsdag Stengt
Langfredag Stengt
Påskeaften Stengt
1. påskedag Stengt
2. påskedag Stengt

Åpningstider

Mandag 07:30 - 19:00
Tirsdag 07:30 - 19:00
Onsdag 07:30 - 19:00
Torsdag 07:30 - 19:00
Fredag 07:30 - 16:00
Lørdag 09:00 - 16:00
Søndag Stengt

Stengt julaften, nyttårsaften, helligdager, offentlige høytidsdager, påskeaften og alle lørdager i juli. 

Regler

Regler for RfDs gjenvinningsstasjoner

Inngangsbevis

For å levere husholdningsavfall fritt på gjenvinningsstasjonene trenger du et inngangsbevis som identifiserer du deg som innbygger i Drammensregionen. Inngangsbeviset får du kjapt og enkelt i appen Min gjenvinning, som lastes ned gratis fra App Store eller Google Play

Ombruk

I det nye ombrukstorget på Mile gjenvinningsstasjon kan du levere inn brukbare ting i stedet for å kaste det, og ser du noe fint du har lyst på, kan du ta det med deg helt gratis. Tilbudet inkluderer ubrukte byggevarer til ombruk.

Les mer om ombrukstorget her.

Priser

Med inngangsbeviset identifiserer du deg som innbygger i Drammensregionen og har rett til fri levering av husholdningsavfall, så mye og ofte du vil. Innbyggere som ikke ønsker et inngangsbevis, eller som ikke kan dokumentere at de bor i en av våre kommuner, må betale ved levering – på samme måte som næringsdrivende eller besøkende fra andre kommuner. 

Dette kan du levere på gjenvinningsstasjonen

På gjenvinningsstasjonen kan du levere alle typer husholdningsavfall, bortsett fra matavfall. For eksempel:

Dette kan du ikke levere på gjenvinningsstasjonen

  • Matavfall
  • Brunsnegler og lignende
  • Fyrkjeler, olje- og parafintanker
  • Biler/bildeler, motorsykler og mopeder
  • Airbag til bil
  • Båter over 15 fot
  • Campingvogner og tilhengere
  • Forurensede gravemasser
  • Asfalt
  • Døde kjæledyr, smådyr
  • Slakteavfall
  • Gjødsel/avføring
  • Fyrverkeri, nødbluss og røykgranater
  • Ammunisjon og våpen 
  • Sprengstoff og tennere/fenghetter (andre produkter som inneholder sprengladninger)
  • Smittefarlig avfall
  • Radioaktivt avfall
  • Rundballeplast fra landbruket
  • Rene masser, bygg -og rivningsavfall levert i bulk (med lastebil/traktor)
  • Granulat fra kunstgressbane
  • Medisinsk avfall

Her finner du en oversikt over leveringssteder for avfall du ikke kan levere på gjenvinningsstasjonen.


Hva skjer med avfallet?

Sortering hjemme

Restavfall er det som blir igjen når du har sortert ut alt som kan gjenvinnes. Restavfall som skitten emballasje, bleier, aske og hundeposer kastes i bærepose og legges i beholderen for restavfall.

Innsamling

Renovatøren henter restavfallet hjemme hos deg. Restavfallet sendes til et forbrenningsanlegg som produserer energi. 

Gjenvinningsprosessen

På forbrenningsanlegget kontrolleres restavfallet og det som kan gjenvinnes sorteres ut. Deretter blir restavfallet brent og omdannet til energi.

Blir til noe nytt

Energien fra restavfallet brukes til mange ulike ting, som fjernvarme til hus og i industriell produksjon. Ved å erstatte fossilt brennstoff med energi hentet fra restavfall, reduseres utslipp av CO2 og bruk av ikke fornybare energikilder. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Plastflasker uten pant, plastkorker, plastfolie, rømmebegre, plastkanner, plastposer, påleggspakker, druebegre, ketchupflasker og kaffeposer er plastemballasje. Plastemballasjen skylles i kaldt vann og kastes i plastsekken eller i beholderen for plastemballasje.

Innsamling

Renovatøren henter den sorterte plastemballasjen hjemme hos deg. Emballasjen blir presset og fraktet med tog til sorteringsanlegg i Sverige og Tyskland for å gjenvinnes til nye produkter av plast.

Gjenvinningsprosessen

Plastemballasjen sorteres i ulike plasttyper. Etter sortering vaskes, kvernes og tørkes de rene plasttypene. Plastemballasjen blir smeltet ned og omformet til granulater, som inngår i produksjon av nye plastprodukter.

Blir til noe nytt

Plastemballasjen kan gjenvinnes til mange nyttige ting, som bæreposer, plastkanner, blomsterpotter og søppelbøtter. For hver kilo plast som gjenvinnes, sparer vi 2 kilo olje og 1 kilo CO2. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Matrester, kaffefiltre, teposer, fruktskall, grønnsaksrester og eggeskall er matavfall. Matavfallet sorteres i egne poser for matavfall. Husk å fjerne all emballasje først!

Innsamling

Renovatøren henter matavfallet hjemme hos deg. Matavfallet blir fraktet til behandlingsanlegget “Den magiske fabrikken “ i Tønsberg for å gjenvinnes til biogass og biogjødsel.

Gjenvinningsprosessen

På biogassfabrikken blir matavfallet kvernet, tilsatt husdyrgjødsel (som inneholder fuktighet) og satt til å gjære i lukkede tanker. Etter tre til fire uker har matavfallet blitt til biogass og biogjødsel.

Blir til noe nytt

På biogassfabrikken lager vi to ting av matavfallet: biogass og biogjødsel. Biogassen blir til et miljøvennlig drivstoff for busser, renovasjonsbiler og taxier. Biogjødselen er svært næringsrik og brukes i landbruket. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Glassflasker, syltetøyglass, leverposteibokser og aluminiumsfolie er glass- og metallemballasje. Emballasjen skylles, tørkes og kastes i beholderen for glass- og metallemballasje. Den skal ikke pakkes i bærepose.

Innsamling

Renovatøren henter glass- og metallemballasje hjemme hos deg. Emballasjen hentes hver åttende uke. Den fraktes til en fabrikk i Fredrikstad for sortering og gjenvinning.

Gjenvinningsprosessen

På fabrikken sorteres glass og metall hver for seg. Glasset blir optisk sortert i ulike farger. Metallet blir sortert i ulike metaller, for eksempel sorteres stål og aluminium hver for seg, blant annet ved hjelp av en kraftig magnet.

Blir til noe nytt

Glass og metall gjenvinnes til nye ting av glass og metall, som syltetøyglass, hermetikkbokser og stekepanner. I tillegg kan glass gjenvinnes til isolasjon til hus og isolerende materiale til veibygging og byggeblokker. Metall kan bli til både spiker, sykkeldeler og hageredskap. Glass og metall kan gjenvinnes nærmest i det uendelige. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Aviser, ukeblader, reklame, papiremballasje, konvolutter, papp og drikkekartonger er papiravfall. Drikkekartonger skylles i kaldt vann og pappesker og kartonger presses flate, før de kastes i beholderen for papp og papir. Papp og papir skal ikke pakkes i bærepose.

Innsamling

Renovatøren henter papp og papir hjemme hos deg, før det fraktes til papirfabrikken.

Gjenvinningsprosessen

På fabrikken sorteres, kuttes og bløtlegges papiret. Plastbelegg, korker, aluminium og trykksverte fjernes. Papirmassen tørkes og rulles opp på store ruller, før den sendes ut på papirmarkedet som ny råvare.

Blir til noe nytt

Gjenvunnet papir er råstoff for nye papirprodukter som aviser, skrivepapir, tegneblokker, toalettpapir og pizzaesker. Ved å gjenvinne papir sparer vi skog og reduserer behovet for energi til papirproduksjon. Kildesortering nytter!