Batterier som kastes feil skaper brann

Hver eneste dag opplever avfalls- og gjenvinningsanlegg tilløp til brann. Oftest går det heldigvis bra, men dessverre har det vært branner med alvorlige konsekvenser. Nesten 80% av brannene på gjenvinningsanlegg med kjent årsak skyldes feilsorterte batterier.

Batterikampanje_GIF_2.gif
Nesten 80% av brannene på gjenvinningsanlegg med kjent årsak skyldes feilsorterte batterier. Foto: LOOP

Slik oppbevarer du batterier hjemme

Ha et fast sted for å samle brukte batterier. Det kan være et tomt syltetøyglass eller en liten boks. Ha en rull med teip i glasset eller boksen, da blir det lett å teipe polene fortløpende. Er boksen liten blir det lettere å ta den med og levere inn regelmessig. Da unngår du også store mengder batterier hjemme.

Batterier med sorteringsmerke for batterier.jpg
I Norge har vi et superenkelt system; der du kjøper batterier, kan du også levere brukte batterier. Foto: LOOP

Slik leverer du batteriene

I Norge har vi et superenkelt system; der du kjøper batterier, kan du også levere brukte batterier. Det er rett og slett en lovpålagt plikt alle som selger batterier har! Og ja, det er gratis å levere. Ta med batteriene når du skal på butikken eller gjenvinningsstasjonen. Et lurt tips er å levere dem samtidig som du panter.

Person som teiper polene på batteriene.
Selv om batteriet virker tomt for futt, er det alltid litt energi igjen. Teiper du over polene, unngår du at de kommer i kontakt med hverandre og at det oppstår brann.

Hvorfor må polene teipes?

Selv om batteriet virker tomt for futt, er det alltid litt energi igjen. Når mange batterier oppbevares sammen, kan polene komme i kontakt med hverandre. I verste fall kan det føre til kortslutning og brann. Teiper du en liten bit over polene, unngår du at de kommer i direkte kontakt med hverandre og at batteriene kortslutter. 

Hvorfor har batteriene skylden for mange branner?

De fleste av oss er flinke til å sortere batteriene. Hele 80% av oss sier vi gjør det! Det er veldig bra, samtidig er det fortsatt flere millioner batterier som blir kastet på feil sted. Enten det er batteriet fra fjernkontrollen som blir kastet i restavfallet, eller det spillende bursdagskortet som blir kastet i papiret, uten å ta ut batteriet som har feiret med sang.

Visste du at:

  • ...vi bruker 2000 tonn småbatterier i Norge hvert år?
  • ...hver og en av oss har i snitt ca 70 småbatterier hjemme?
  • ...det var den italienske fysikeren Alessandro Volta som fant opp det elektriske batteriet for over 200 år siden?