Elevbedrift velger ombruk

Elevbedriften Bark Industri skal lage kjøkkenredskaper av tre. For å holde kostnadene nede ble RfDs ombruksordning for byggevarer løsningen. – På den måten sparer vi både penger og miljøet, sier Sondre Lyngås.

 

Som del av faget «Produksjon av varer og tjenester» har 30 elever ved Tranby ungdomsskole startet sin egen elevbedrift dette skoleåret. Sammen med tre medelever har Sondre Lyngås startet bedriften Bark Industri, som skal lage skjærefjøler, ostefat og smørkniver av tre.

– Vi elever velger selv hva vi skal tilby eller lage, og vi skal selv stå for både produksjon og markedsføring, sier Lyngås.

Fem kilo med planker

Da han og de tre medelevene bestemte seg for å lage kjøkkenredskaper av tre, måtte de få tak i treplanker, helst så billig som mulig.

– Vi kom på at gjenbruk var lurt, slik at vi kunne spare både penger og miljøet. Vi spurte RfD og Lyngås gjenvinningsstasjon om de hadde noen planker vi kunne hente ut, og vi fikk som svar at vi kunne komme og hente ut så mye vi ville, sier Lyngås.

Ungdomsskoleelevene fikk med seg fem kilo med planker og skal nå starte produksjonen av kjøkkenredskapene. Markedsføringen vil hovedsakelig skjer gjennom Instagramkontoen barkindustri.

– Fint å kunne hjelpe

Elevbedriften ved Tranby ungdomsskole er langt fra den eneste som benytter seg av ombruksmuligheten til RfD på Lyngås gjenvinningsstasjon. Til nå har det vært åpent for besøkende hver fredag, og i snitt blir det da hentet ut 200 kilo med byggevarer.

– Det er fint å kunne hjelpe skoleelever og tidligere har også Sylling skole fått materiale av oss. Ellers er det mest privatpersoner som henter ut byggevarer og det er i hovedsak privatpersoner som leverer inn brukte byggevarer også. Dessverre har vi i det siste fått inn mindre byggevarer. Det har kanskje en sammenheng med høyere priser på byggevarer, som kan ha fått færre til å pusse opp, sier driftsleder Arne Holsetstuen ved Lyngås gjenvinningsstasjon.

Sondre og Arne på Lyngås

Utvider åpningstidene for ombrukstilbudet

Ombruksordningen med byggevarer på Lyngås gjenvinningsstasjon startet høsten 2019 og har siden den gang blitt veldig populær.

– Til nå har besøkende kunne hente ut ting til ombruk og byggevarer på fredager, og vi ser at det da blir lang kø. Derfor utvider vi nå åpningstidene og fra onsdag 1. desember vil besøkende kunne hente ut ombruksvarer hver dag, sier Holsetstuen.

Hente eller levere til ombruk? Her er en oversikt.

Ombruk-RfD-02466_1920