Miljøvennlig jul

Julen er høytid for hygge og gode tradisjoner, men den er også høytid for overforbruk og sløsing med ressurser. 

Barn_kalender_web
Foto: LOOP

 

Her er noen tips til en miljøvennlig jul: 

 1. ÅRETS JULEKALENDER - TID SAMMEN OG MINDRE TING! Mangler du 1, 10 eller 24 gaver til julekalenderen? Vi anbefaler virkelig aktivitetskalenderen fra sortere.no Den er fiks ferdig, er skånsom mot julestressede foreldre og kommer med glade-barn garanti! Mer tid sammen og mindre ting gjør godt for både familien og miljøet.

  Last ned kalenderen gratis og finn gode tips til de ulike aktivitetene: https://sortere.no/jul/adventskalender
   

 2. VELG GAVEPAPIR SOM KAN GJENVINNES ELLER BRUK DET DU HAR. Let i skuffer og skap. Gamle kart, aviser og tegneserier du ikke trenger lenger kan bli fine innpakninger. Eller bruk naturpapir som kan gjenvinnes. Glanset gavepapir inneholder store mengder leire og fargestoffer, og lite papirfibre. Glanset gavepapir kan derfor ikke gjenvinnes til nytt papir, og skal kastes i restavfallet.
   

 3. LAG ØNSKELISTE TIL JUL. Når julegaven er noe du faktisk har ønsket deg, så er det mindre sjanse for at den blir byttet, liggende ubrukt eller i verste fall kastet. Vi blir stadig mer kresne på hva vi ønsker oss til jul, så det lønner seg å finne ut av hva som står på ønskelisten. På den måten unngår du å sløse med penger og verdifulle ressurser.
   

 4. LEVER ØDELAGT JULEBELYSNING. Nå tennes tusenvis av elektriske julelys. Vi nøyer oss ikke bare med lysene på treet, men lyslenker, stjerner, kranser og annen pynt er stadig oftere elektriske. Skulle pynten fra i fjor være gått, kan du levere den til nærmeste butikk som selger lyspærer og julelys. Dette er nemlig elektrisk avfall. Du kan også levere lyspærer og annet elektrisk avfall på gjenvinningsstasjonen.
   

 5. BRUK NETT, SEKK ELLER BRUKTE POSER NÅR DU HANDLER. Visste du at hver nordmenn bruker ca. 200 plastposer hver i året? Det er mye! Si nei til poser du ikke trenger, og ta med deg handlenett, sekk eller brukte poser når du gjør julehandelen.
   

 6. BRUK JULEANTREKKET FRA I FJOR ELLER BYTT MED VENNER. Det er ikke nødvendig å kjøpe nye antrekk bare for å ha noe nytt til jul. Ta heller fram en gammel favoritt fra skapet, eller hør om noen venner har lyst til å bytte noen plagg med deg. Det er både bra for miljøet og lommeboken.
   

 7. FYR RIKTIG I PEISEN. Riktig vedfyring gir mindre sot og forurensing, mer varme og mindre risiko for pipebrann. Trikset er å bruke tørr ved, stable i en firkant, tenne fra toppen og ha godt med trekk. Papp, kartong og papir gir lite energi i ovnen, men gjør større nytte i papirgjenvinningen. Da får de nytt liv som nye produkter. Ikke fyr med kartong og gavepapir i peisen, dette gir ekstra mye aske, mye lokal forurensning og lite varme.
   

 8. SORTERING PÅ JULAFTEN. Gjør klart for sortering av plastemballasje, papir og restavfall. og glass- og metallemballasje før gavene åpnes. Da får du sortert mens du åpner pakkene og unngår samtidig at det blir mye rot.
   

 9. SPIS RESTEMAT I ROMJULA. Romjulen er en fin tid å spise restemat. Da får du både oversikt i kjøleskapet og brukt opp matrester. Vi kaster i gjennomsnitt 42 kg mat hver i året. Det vil si at hver femte handlepose går rett i søpla. Å planlegge innkjøp og spise opp maten er enkle tiltak du kan gjøre for å unngå matsvinn.
   

 10. LEVER JULETREET TIL INNSAMLING. Juletreet ditt leverer du gratis på gjenvinningsstasjonen. Da blir det kompostert sammen med annet hageavfall.