Takk for at du måker og strør rundt beholderne!

Vinterføret kan gjøre jobben til renovatørene ekstra utfordrende. Rydd vei for renovatørene slik at de kan komme frem på en trygg og sikker måte.  Les mer.

Tips til en grønnere julefeiring

Ta med deg de grønne vanene inn i førjulstida og julefeiringen. Mange opplever at forbruket av både ting, mat og penger blir ekstra høyt i jula. Derfor har vi samlet noen tips til hvordan du kan finne julestemningen og glede de rundt deg, samtidig som du sparer miljøet og lommeboka.

 1. ÅRETS JULEKALENDER – TID SAMMEN OG MINDRE TING

  Mangler du 1, 10 eller 24 gaver til julekalenderen? Husk at det finnes mange gode alternativer til gavekalenderen som gir både førjulskos og mindre avfall. Vi anbefaler aktivitetskalenderen fra sortere.no Mer tid sammen og mindre ting gjør godt for både familien og miljøet. Last ned kalenderen gratis og finn gode tips til de ulike aktivitetene. 

  Barn_kalender_web

   

 2. DIGITALT JULEKORT

  Hva med å teste ut et digitalt julekort i år? Hvert år kastes flere tusen julekort når det er tid for å rydde ut jula. Ved å sende ut digitale julekort eller -videoer blir det plass til å ta vare på alle julehilsene – samtidig som vi sparer tonnevis med papir.

 3. GI HJEMMELAGDE JULEGAVER

  Bruk garnrester til å strikke halser, luer, sokker eller andre fine ting du kan gi bort i julegave. For en som er glad i søtsaker kan det være hyggelig å gi noe spiselig i gave. Hjemmelagde drops, karameller, kaker og konfekt er enkelt å lage og kan bidra til å smelte noen hjerter i jula.

 4. ØNSK DEG BRUKTE JULEGAVER

  Har du ønsker om å gi eller få en gave som er brukt? Flere enn vi tror gjør nettopp det! Bli med å skape nye tradisjoner som er både hyggelige – og bra for kloden. Et tips er å si ifra til venner og familie at du ønsker deg brukte gaver, og spørre om det er andre som gjør det samme. Du gjør det enda enklere for dem om du ønsker deg konkrete ting.

 5. VELG GAVEPAPIR SOM KAN GJENVINNES ELLER BRUK DET DU HAR

  Bruk det du har i skuffer og skap som gaveinnpakning. Gamle kart, aviser, tørkler og tegneserier du ikke trenger lenger kan bli fine innpakninger. Du kan også bruke naturpapir som kan gjenvinnes i stedet for det glansede julepapiret. Glanset gavepapir inneholder mye leire og fargestoffer, og lite papirfibre. Glanset gavepapir kan derfor ikke gjenvinnes til nytt papir, og skal kastes i restavfallet.

 6. LAG ØNSKELISTE TIL JUL

  Når julegaven er noe du faktisk har ønsket deg er det mindre sjanse for at den blir byttet, liggende ubrukt eller i verste fall kastet. Vi blir stadig mer kresne på hva vi ønsker oss til jul, så det lønner seg å finne ut av hva som står på ønskelisten. På den måten unngår du å sløse med penger og verdifulle ressurser.

 7. LEVER ØDELAGT JULEBELYSNING

  Nå tennes tusenvis av elektriske julelys. Hvis pynten fra i fjor ha mistet gnisten, kan du levere den til nærmeste butikk som selger lyspærer og julelys. Du kan også levere lyspærer og annet elektrisk avfall på alle gjenvinningsstasjonene våre.

  Juletrebelysning_Elretur_2020

   

 8. BRUK NETT, SEKK ELLER BRUKTE POSER NÅR DU HANDLER

  Visste du at hver nordmann bruker ca. 200 plastposer hver i året? Det er mye! Si nei til poser du ikke trenger, og ta med deg handlenett, sekk eller brukte poser når du gjør julehandelen.

 9. TA MED LYSRESTER NÅR DU SKAL PÅ PÅ GJENVINNINGSSTASJONENI juletiden er som regel forbruket av telys og stearinlys ekstra høyt. I stedet for å kaste lysrestene i restavfallet kan du ta de med når du skal på gjenvinningsstasjonen. Lysene du leverer inn sendes så videre til Tyrilys, som bruker dem til å lage fakler og tennbriketter – og sørger for at vi blåser nytt liv i flammen.
 10. BRUK JULEANTREKKET FRA I FJOR ELLER BYTT MED VENNER

  Det er ikke nødvendig å kjøpe nye antrekk bare for å ha noe nytt til jul. Ta heller fram en gammel favoritt fra skapet, eller hør om noen venner har lyst til å bytte noen plagg med deg. Det er bra for både miljøet og lommeboken.

 11. FYR RIKTIG I PEISEN

  Riktig vedfyring gir mindre sot og forurensing, mer varme og mindre risiko for pipebrann. Papp, kartong og papir gir lite energi i ovnen, men gjør større nytte i papirgjenvinningen. Vedsekken sorterer du som restavfall, selv om den ser ut som plast. 

 12. SORTERING PÅ JULAFTEN

  Gjør klart for sortering av plastemballasje, papiravfall, restavfall og glass- og metallemballasje før gavene åpnes. Da får du sortert underveis og unngår samtidig at det blir mye rot og opprydning etterpå.

 13. SPIS RESTEMAT I ROMJULA

  Romjulen er en fin tid for å spise restemat. Da får du både oversikt i kjøleskapet og brukt opp restene fra julemiddagen. Vi kaster i gjennomsnitt 42 kg mat per person i året. Det vil si at hver femte handlepose går rett i søpla. Å planlegge innkjøp og spise opp maten er enkle tiltak du kan gjøre for å unngå matsvinn.

 14. LEVER JULETREET TIL INNSAMLING

  Når juletreet drysser og er klart for å ryddes ut kan du levere det helt gratis på gjenvinningsstasjonene våre. Da blir det kompostert sammen med annet hageavfall.

  Lindum-gjenvinningsstasjon-RfD-00449_2

   

 15. FYRVERKERI

  Rester av brukt fyrverkeri skal kastes i restavfallet. Om du har ubrukt fyrverkeri liggende kan du levere det tilbake til forhandleren eller til brannvesenet.

Vi ønsker dere en riktig god, og grønn, julefeiring!