Her er noen tips til en miljøvennlig jul

Ta med deg de grønne vanene inn i førjulstida og julefeiringen. Mange opplever at forbruket av både ting, mat og penger blir ekstra høyt i jula. Derfor har vi samlet noen tips til hvordan du kan finne julestemningen og glede de rundt deg, samtidig som du sparer miljøet og lommeboka.

 1. ÅRETS JULEKALENDER - TID SAMMEN OG MINDRE TING

  Mangler du 1, 10 eller 24 gaver til julekalenderen? Husk at det finnes mange gode alternativer til gavekalenderen som gir både førjulskos og mindre avfall. Vi anbefaler aktivitetskalenderen fra sortere.no Mer tid sammen og mindre ting gjør godt for både familien og miljøet. Last ned kalenderen gratis og finn gode tips til de ulike aktivitetene. 

  Barn_kalender_web

   

 2. DIGITALT JULEKORT

  Hva med å teste ut et digitalt julekort i år? Hvert år kastes flere tusen julekort når det er tid for å rydde ut jula. Ved å sende ut digitiale julekort eller -videoer blir det plass til å ta vare på alle julehilsene – samtidig som vi sparer tonnevis med papir.

 3. GI HJEMMELAGDE JULEGAVER

  Bruk gjerne garnrester til å strikke halser, luer, sokker eller andre fine ting du kan gi bort i julegave. Et annet tips er å gi bort hjemmelagde tøymunnbind. Her kan du laste ned Stoff og Stils møster, og få en oversikt over hva du trenger av materiell og stoff for å sette i gang prosjektet. 

 4. ØNSK DEG BRUKTE JULEGAVER

  Har du ønsker om å gi eller få en gave som er brukt? Flere enn vi tror ønsker seg nettopp det! Bli med å skape nye tradisjoner som er hyggelige og gode for kloden. Tipset er å si ifra til venner og familie at du gjerne får brukte gaver og spør om det er andre som vil det samme.

 5. VELG GAVEPAPIR SOM KAN GJENVINNES ELLER BRUK DET DU HAR

  Let i skuffer og skap. Gamle kart, aviser og tegneserier du ikke trenger lenger kan bli fine innpakninger. Eller bruk naturpapir som kan gjenvinnes. Glanset gavepapir inneholder store mengder leire og fargestoffer, og lite papirfibre. Glanset gavepapir kan derfor ikke gjenvinnes til nytt papir, og skal kastes i restavfallet.

 6. LAG ØNSKELISTE TIL JUL

  Når julegaven er noe du faktisk har ønsket deg, så er det mindre sjanse for at den blir byttet, liggende ubrukt eller i verste fall kastet. Vi blir stadig mer kresne på hva vi ønsker oss til jul, så det lønner seg å finne ut av hva som står på ønskelisten. På den måten unngår du å sløse med penger og verdifulle ressurser.

 7. LEVER ØDELAGT JULEBELYSNING

  Nå tennes tusenvis av elektriske julelys. Skulle pynten fra i fjor ha mistet gnisten, kan du levere den til nærmeste butikk som selger lyspærer og julelys. Du kan også levere lyspærer og annet elektrisk avfall på gjenvinningsstasjonen.

  Juletrebelysning_Elretur_2020

   

 8. BRUK NETT, SEKK ELLER BRUKTE POSER NÅR DU HANDLER

  Visste du at hver nordmenn bruker ca. 200 plastposer hver i året? Det er mye! Si nei til poser du ikke trenger, og ta med deg handlenett, sekk eller brukte poser når du gjør julehandelen.

 9. BRUK JULEANTREKKET FRA I FJOR ELLER BYTT MED VENNER

  Det er ikke nødvendig å kjøpe nye antrekk bare for å ha noe nytt til jul. Ta heller fram en gammel favoritt fra skapet, eller hør om noen venner har lyst til å bytte noen plagg med deg. Det er både bra for miljøet og lommeboken.

 10. FYR RIKTIG I PEISEN

  Riktig vedfyring gir mindre sot og forurensing, mer varme og mindre risiko for pipebrann. Papp, kartong og papir gir lite energi i ovnen, men gjør større nytte i papirgjenvinningen. Vedsekken sorterer du som restavfall, selve om den ser ut som plast. 

 11. SORTERING PÅ JULAFTEN

  Gjør klart for sortering av plastemballasje, papir og restavfall. og glass- og metallemballasje før gavene åpnes. Da får du sortert mens du åpner pakkene og unngår samtidig at det blir mye rot.

 12. SPIS RESTEMAT I ROMJULA

  Romjulen er en fin tid å spise restemat. Da får du både oversikt i kjøleskapet og brukt opp matrester. Vi kaster i gjennomsnitt 42 kg mat hver i året. Det vil si at hver femte handlepose går rett i søpla. Å planlegge innkjøp og spise opp maten er enkle tiltak du kan gjøre for å unngå matsvinn.

 13. LEVER JULETREET TIL INNSAMLING

  Juletreet ditt leverer du gratis på gjenvinningsstasjonen. Da blir det kompostert sammen med annet hageavfall.

  Lindum-gjenvinningsstasjon-RfD-00449_2

   

 14. FYRVERKERI

  Rester av brukt fyrverkeri skal kastes i restavfallet. Om du har ubrukt fyrverkeri liggende kan du levere det tilbake til forhandleren eller til brannvesenet.