Tips til en grønnere julefeiring

Ta med deg de grønne vanene inn i førjulstida og julefeiringen! Mange opplever at forbruket av både ting, mat og penger blir litt ekstra høyt i jula. Derfor har vi samlet noen tips til hvordan du kan finne julestemningen og glede de rundt deg, samtidig som du sparer miljøet og lommeboka.

  1. ÅRETS JULEKALENDER – TID SAMMEN OG MINDRE TING

    Mangler du 1, 10 eller 24 gaver til julekalenderen? Husk at det finnes mange gode alternativer til gavekalenderen som gir både førjulskos og mindre avfall. Vi anbefaler aktivitetskalenderen fra sortere.no Mer tid sammen og mindre ting gjør godt for både familien og miljøet. Last ned kalenderen gratis og finn gode tips til de ulike aktivitetene. 

    Julekalender.png
    Foto: LOOP
  2. MILJØVENNLIGE GAVETIPS

    Hva med å gi bort den beste boka du leste i året som gikk? Gode bøker fortjener ikke å støve bort i bokhylla, da er det mye hyggeligere å gi bort en god leseopplevelse til andre. Her finner du enda flere miljøvennlige gavetips.

  3. GI HJEMMELAGDE JULEGAVER

    Bruk garnrester til å strikke halser, luer, sokker eller andre fine ting du kan gi bort i julegave. For en som er glad i søtsaker kan det være hyggelig å gi noe spiselig i gave. Hjemmelagde drops, karameller, kaker og konfekt er enkelt å lage og kan bidra til å smelte noen hjerter i jula.

  4. ØNSK DEG BRUKTE JULEGAVER

    Har du ønsker om å gi eller få en gave som er brukt? Flere enn vi tror gjør nettopp det! Bli med å skape nye tradisjoner som er både hyggelige – og bra for kloden. Et tips er å si ifra til venner og familie at du ønsker deg brukte gaver, og spørre om det er andre som gjør det samme. Du gjør det enda enklere for dem om du ønsker deg konkrete ting.

  5. VELG GAVEPAPIR SOM KAN GJENVINNES ELLER BRUK DET DU HAR

    Bruk det du har i skuffer og skap som gaveinnpakning. Gamle kart, aviser, tørkler og tegneserier du ikke trenger lenger kan bli fine innpakninger. Du kan også bruke naturpapir som kan gjenvinnes i stedet for det glansede julepapiret. Glanset gavepapir inneholder mye leire og fargestoffer, og lite papirfibre. Glanset gavepapir kan derfor ikke gjenvinnes til nytt papir, og skal kastes i restavfallet. 

    gifts-gc0556f974_1920-1024x693.jpg
    Foto: LOOP
  6. LAG ØNSKELISTE TIL JUL

    Husk å ønske deg noe til jul! Når julegaven er noe man faktisk har ønsket seg, er sjansen mindre for at gaven blir liggende, kastet eller byttet. Mange vet hva de vil ha eller trenger noe, og noen kan være kresne. Derfor lønner det seg å både skrive og be andre om ønskeliste. På den måten unngår vi å sløse penger og ressurser.

  7. LEVER ØDELAGT JULEBELYSNING

    Nå tennes tusenvis av elektriske julelys. Hvis pynten fra i fjor ha mistet gnisten, kan du levere den til nærmeste butikk som selger lyspærer og julelys. Du kan også levere lyspærer og annet elektrisk avfall på alle gjenvinningsstasjonene våre.

    Juletrebelysning_Elretur_2020
    Foto: LOOP
  8. TA MED LYSRESTER NÅR DU SKAL PÅ PÅ GJENVINNINGSSTASJONEN

    I juletiden er som regel forbruket av telys og stearinlys ekstra høyt. I stedet for å kaste lysrestene i restavfallet kan du ta de med når du skal på gjenvinningsstasjonen. Lysene du leverer inn sendes så videre til Tyrilys, som bruker dem til å lage fakler og tennbriketter – og sørger for at vi blåser nytt liv i flammen.

  9. BRUK JULEANTREKKET FRA I FJOR ELLER BYTT MED VENNER

    Det er ikke nødvendig å kjøpe nye antrekk bare for å ha noe nytt til jul. Ta heller fram en gammel favoritt fra skapet, eller hør om noen venner har lyst til å bytte noen plagg med deg. Det er bra for både miljøet og lommeboken.

  10. FYR RIKTIG I PEISEN

    Riktig vedfyring gir mindre sot og forurensing, mer varme og mindre risiko for pipebrann. Papp, kartong og papir gir lite energi i ovnen, men gjør større nytte i papirgjenvinningen. Vedsekken sorterer du som restavfall, selv om den ser ut som plast. 

  11. SORTERING PÅ JULAFTEN

    Gjør det enkelt å sortere på julaften! Det hoper seg ofte opp mye avfall når julegavene åpnes. Ved å sette fram ulike poser til papir, plastemballasje og restavfall blir det enklere å sortere avfallet riktig underveis.

  12. SPIS RESTEMAT I ROMJULA

    Har du mer julemat igjen, men gått tom for ideer til hva det kan brukes til? På Matprat finner du mange gode ideer til hva du kan gjøre for å unngå matsvinn i jula. Du vil bli overrasket! Restematoppskrifter finner du her.

  13. LEVER JULETREET TIL INNSAMLING

    Når du er klar for å rydde ut jula, kan du levere juletreet ditt kostnadsfritt på gjenvinningsstasjonene! Juletrærne leveres som hageavfall.
     

    Lindum-gjenvinningsstasjon-RfD-00449_2
  14. Rester av brukt fyrverkeri skal kastes i restavfallet. Om du har ubrukt fyrverkeri liggende kan du levere det tilbake til forhandleren eller til brannvesenet.

Vi ønsker dere en riktig god, og grønn, julefeiring!