Reduser matsvinn – se, lukt og smak!

Visste du at hver innbygger i Drammensregionen i gjennomsnitt kaster hele 39 kilo spisbar mat i året? Dette er mye mat som burde vært spist. La oss gi deg noen tips til hvordan du kan redusere matsvinn hjemme!
 

Restmatprat_brune_bananer_RfD_03003_1080.jpg
Modne bananer er det perfekte utgangspunkt for både is, pannekaker, kake og smoothie.

Hva er matsvinn?

Matsvinn er spisbar mat som kastes. Det kan for eksempel være en tomat som er blitt for bløt til salaten, eller brødet fra i går. Problemet er blitt så stort at en tredel av all mat som produseres i verden blir kastet. I Norge kommer over halvparten av matsvinnet fra forbrukerne. Ved å redusere matsvinnet, vil vi også redusere miljøkonsekvensene som følger av overproduksjon, transport og lagring av mat. Det betyr mindre klimagassutslipp, bedre utbytte av ressursene og en bedre økonomi.

smoothie_digitale_annonser_matsvinn-04-10

Hvorfor kaster vi så mye mat?

For 40 år siden var ikke matsvinn et problem. Da spiste vi opp maten, og var flinke til å bruke opp restene. Mye av matsvinnet skyldes at kravene til matkvalitet er blitt høyere. Mange kaster mat fordi den ikke ser helt frisk ut, som for eksempel en brunflekket banan som er helt fin på innsiden. I tillegg stoler mange blindt på holdbarhetsdatoer, og glemmer å sjekke om maten fortsatt er spisbar.

Hvordan kan vi redusere matsvinn?

Det er heldigvis ikke vanskelig å kaste mindre mat. Med tre enkle grep kan du spare både lommebok og miljø:

  1. Planlegg innkjøp
  2. Spis opp maten du har kjøpt inn
  3. Bruk rester: Lag minst én restemiddag i uka.

 

Kort fortalt: Se, lukt, smak.

Les mer om matsvinn og få flere tips til hvordan du kan bruke opp maten på matvett.no.