Oppdatert: 06.09.2023

Matavfall

Matavfall er alt avfall som kommer fra det du kan putte i munnen. 

Hvis en matvare har gått ut på dato med «best før»-stempel, betyr det ikke nødvendigvis at den er dårlig. Er matvaren merket «siste forbruksdag» skal den ikke spises etter endt dato.

Før du kaster matrester, sjekk om disse kan brukes til noe annet. For eksempel kan middagsrester bli god lunsj, og om du har litt fløte til overs kan det være godt i kaffekoppen.

  1. Bruk sansene: se, lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den. Å ikke kaste spisbar mat er bra for både lommeboken og miljøet.
  2. Bruk posen for matavfall. Emballasjen sorteres for seg.
  3. Knyt igjen posen, og legg den i beholderen for matavfall.

Trenger du poser til matavfall?

Knyt en pose på håndtaket til beholderen for matavfall. Renovatøren vil legge igjen en rull med poser når matavfallet hentes hos deg. Hvis dere er 6 eller flere husstander som deler beholdere, bestiller dere samlet hos RfD.

Loop-779-800x533.jpg
Foto LOOP, matavfall

Ja takk

  • Grønnsaker
  • Frukt
  • Mel, gryn og sukker
  • Brød og kaker
  • Ris og pasta
  • Fisk og skalldyr
  • Fiskebein og små kjøttbein
  • Eggeskall
  • Ost
  • Kaffegrut med og uten filter
  • Teposer og teblader
  • Nøtteskall

Nei takk

  • Matavfall med emballasje
  • Bleier og bind
  • Bomull og q-tips
  • Store kjøttbein og knoker
  • Større rester av saus, suppe og annet vått avfall
  • Hageavfall
  • Hundeposer
  • Blomster og planterester

Dette lurer mange på:

Hva skal jeg gjøre med matrester? 

Det finnes mange gode tips og oppskrifter for å spise opp matrester og unngå matsvinn. I Bruk-opp-leksikonet til Matvett finner du oppskrifter for enhver matrest. Å kaste mindre mat er ikke bare bra for miljøet, det er også bra for lommeboken.

Hva skal jeg gjøre med for å kaste mindre mat? 

  • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste (sjekk hva du har i kjøleskapet og fryseren før du handler).
  • Rydd i kjøleskapet, så vet du hva du har.
  • Oppbevar maten din riktig. For eksempel fisk og kjøtt må ha det kaldere enn grønnsaker.
  • Bruk sansene dine. Du trenger ikke automatisk kaste mat selv om den har gått ut på dato. Se, lukt, smak for å sjekke.
  • Avkjøl maten raskt, og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs. Oppbevar rester i tette bokser.
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag (andre matrester kan også fryses ned).
  • Ha restemiddag en dag i uken. Bruk opp rester fra andre middager og det du har i kjøleskapet før du handler ny mat. Er det mandag med rester fra helgen som passer best? Eller torsdag før du skal handle til helgen? Rester kan også bli til gode lunsjer eller et spennende tillegg i matpakken.
  • Slapp salat blir som ny etter et isbad, og bløte tomater kan du for eksempel bruke i en tomatsaus.

Basert på råd fra Forbrukerrådet og Matvett

Hva skjer med matavfallet? 

Matavfallet lastes om på store lastebiler og fraktes til ”Den Magiske Fabrikken” i Tønsberg. Matavfallet blir det kvernet opp, tilsatt husdyrmøkk som også gir fuktighet, og satt til å gjære i lukkede tanker i tre til fire uker. 

Så tar vi ut biogass, som foredles til et miljøvennlig drivstoff for busser og renovasjonsbiler. Restene blir til næringssrik biogjødsel som brukes i landbruket.

Hvorfor skal du sortere matavfall? 

Matavfallet ditt gjenvinnes til både biogass og biogjødsel. Biogass er et miljøvennlig og effektivt drivstoff. Biogassen kan også utnyttes til oppvarming og er klimanøytralt. Biogjødsel inneholder alle de viktige næringsstoffene som jorden trenger, kan spres hvert år og kan erstatte bruk av kunstgjødsel i landbruket. Takk for at du kildesorterer!

Hva er hjemmekompostering? 

Hjemmekompostering er en ordning for de som ønsker å produsere kompost til bruk i egen hage og er et alternativ til vår henteordning for matavfall.

Alt matavfall legges til kompostering i en egnet beholder som gir høy temperatur og rask kompostering. Det er viktig at hjemmekompostering skjer etter gitte kriterier og at komposteringen utføres hele året, slik at ikke noe matavfall havner i restavfallet. Her kan du leser mer om hva som kan komposteres og kriterier for hjemmekompostering.


Hva skjer med avfallet?

Avfallet som du kildesorterer kan gjenvinnes og brukes som råstoff i produksjon av nye produkter. Takk for at du kildesorterer!

Sortering hjemme

Restavfall er det som blir igjen når du har sortert ut alt som kan gjenvinnes. Restavfall som skitten emballasje, bleier, aske og hundeposer kastes i bærepose og legges i beholderen for restavfall.

Innsamling

Renovatøren henter restavfallet hjemme hos deg. Restavfallet sendes til et forbrenningsanlegg som produserer energi. 

Gjenvinningsprosessen

På forbrenningsanlegget kontrolleres restavfallet og det som kan gjenvinnes sorteres ut. Deretter blir restavfallet brent og omdannet til energi.

Blir til noe nytt

Energien fra restavfallet brukes til mange ulike ting, som fjernvarme til hus og i industriell produksjon. Ved å erstatte fossilt brennstoff med energi hentet fra restavfall, reduseres utslipp av CO2 og bruk av ikke fornybare energikilder. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Plastflasker uten pant, plastkorker, plastfolie, rømmebegre, plastkanner, plastposer, påleggspakker, druebegre, ketchupflasker og kaffeposer er plastemballasje. Plastemballasjen skylles i kaldt vann og kastes i plastsekken eller i beholderen for plastemballasje.

Innsamling

Renovatøren henter den sorterte plastemballasjen hjemme hos deg. Emballasjen blir presset og fraktet med tog til sorteringsanlegg i Sverige og Tyskland for å gjenvinnes til nye produkter av plast.

Gjenvinningsprosessen

Plastemballasjen sorteres i ulike plasttyper. Etter sortering vaskes, kvernes og tørkes de rene plasttypene. Plastemballasjen blir smeltet ned og omformet til granulater, som inngår i produksjon av nye plastprodukter.

Blir til noe nytt

Plastemballasjen kan gjenvinnes til mange nyttige ting, som bæreposer, plastkanner, blomsterpotter og søppelbøtter. For hver kilo plast som gjenvinnes, sparer vi 2 kilo olje og 1 kilo CO2. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Matrester, kaffefiltre, teposer, fruktskall, grønnsaksrester og eggeskall er matavfall. Matavfallet sorteres i egne poser for matavfall. Husk å fjerne all emballasje først!

Innsamling

Renovatøren henter matavfallet hjemme hos deg. Matavfallet blir fraktet til behandlingsanlegget “Den magiske fabrikken “ i Tønsberg for å gjenvinnes til biogass og biogjødsel.

Gjenvinningsprosessen

På biogassfabrikken blir matavfallet kvernet, tilsatt husdyrgjødsel (som inneholder fuktighet) og satt til å gjære i lukkede tanker. Etter tre til fire uker har matavfallet blitt til biogass og biogjødsel.

Blir til noe nytt

På biogassfabrikken lager vi to ting av matavfallet: biogass og biogjødsel. Biogassen blir til et miljøvennlig drivstoff for busser, renovasjonsbiler og taxier. Biogjødselen er svært næringsrik og brukes i landbruket. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Glassflasker, syltetøyglass, leverposteibokser og aluminiumsfolie er glass- og metallemballasje. Emballasjen skylles, tørkes og kastes i beholderen for glass- og metallemballasje. Den skal ikke pakkes i bærepose.

Innsamling

Renovatøren henter glass- og metallemballasje hjemme hos deg. Emballasjen hentes hver åttende uke. Den fraktes til en fabrikk i Fredrikstad for sortering og gjenvinning.

Gjenvinningsprosessen

På fabrikken sorteres glass og metall hver for seg. Glasset blir optisk sortert i ulike farger. Metallet blir sortert i ulike metaller, for eksempel sorteres stål og aluminium hver for seg, blant annet ved hjelp av en kraftig magnet.

Blir til noe nytt

Glass og metall gjenvinnes til nye ting av glass og metall, som syltetøyglass, hermetikkbokser og stekepanner. I tillegg kan glass gjenvinnes til isolasjon til hus og isolerende materiale til veibygging og byggeblokker. Metall kan bli til både spiker, sykkeldeler og hageredskap. Glass og metall kan gjenvinnes nærmest i det uendelige. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Aviser, ukeblader, reklame, papiremballasje, konvolutter, papp og drikkekartonger er papiravfall. Drikkekartonger skylles i kaldt vann og pappesker og kartonger presses flate, før de kastes i beholderen for papp og papir. Papp og papir skal ikke pakkes i bærepose.

Innsamling

Renovatøren henter papp og papir hjemme hos deg, før det fraktes til papirfabrikken.

Gjenvinningsprosessen

På fabrikken sorteres, kuttes og bløtlegges papiret. Plastbelegg, korker, aluminium og trykksverte fjernes. Papirmassen tørkes og rulles opp på store ruller, før den sendes ut på papirmarkedet som ny råvare.

Blir til noe nytt

Gjenvunnet papir er råstoff for nye papirprodukter som aviser, skrivepapir, tegneblokker, toalettpapir og pizzaesker. Ved å gjenvinne papir sparer vi skog og reduserer behovet for energi til papirproduksjon. Kildesortering nytter!