Restmatprat

En tredjedel av alt som kastes i restavfallet er mat – la oss ta en restmatprat!

Vi har utfordret den anerkjente kokken Jonatan Bukkøy Arntzen, som driver restauranten Ask og Loke i Drammen, til å gi nytt liv til noen av de råvarene vi kaster mest av.

Kokken Jonatan_ask og loke

En tredjedel av alt som kastes i restavfallet er mat. Det er jo strengt tatt i helt feil beholder. I tillegg er mye av maten som kastes i dag også spisbar, eller i det minste brukbar. Og det vi kaster aller mest av er tørt brød, skrell og skall, grønnsaker og overmoden frukt. Visste du at disse råvarene kan brukes til å diske opp de nydeligste retter? Eller lage ditt eget smakstilsettende salt?

Her kan du la deg inspirere av superkokk Jonatans oppskrifter, og unngå å la gode matopplevelser gå til spille. Spis opp maten – det er godt for både magen, lommeboka og miljøet. Og må du kaste mat, skal det i matavfallet!
 

OPPSKRIFTER

Arme riddere (1–2 personer)

Brød, egg og melk er noen av matvarene vi kaster mye av.
Arme riddere
 er enkle å lage, og perfekt om du har rester av brød som begynner å bli litt tørt.

brød
Fra tørt brød til en klassiker. Like godt både som en frokost, dessert eller et mellommåltid.

Ingredienser:

  • 3 skiver tørr loff eller annet tørt brød
  • 1–2 egg
  • 1 ss sukker
  • 1 dl melk
  • 0,25 ts malt kardemomme
  • 0,5 ts malt kanel
  • 0,5 ss smør til steking

Visp egg lett sammen med sukker, melk og krydder, og hell blandingen i et fat med kanter.

Legg brødskivene i røren og la dem bli gjennombløte. Ta opp brødskivene og stek dem i litt smør i en stekepanne på middels varme. Stek de arme ridderne på begge sider til de er pent gyllenbrune. Server arme riddere med rørte bær eller syltetøy.

Bakt banan (to personer)

bakt banan
Bakt banan er en lettvint og ikke minst god dessert som gjør seg like godt på grillen som i ovnen.

Ingredienser:

  • 2 bananer (overmodne)
  • 70 gram mørk sjokolade
  • 2 spiseskjeer hakkede mandler
  • 1,5 dl vaniljeyoghurt eller -kesam

Skjær et snitt i skallet og litt ned i bananene, på langsiden. Legg bananene på et ark med aluminiumsfolie. Knekk sjokoladen i biter og fordel i snittene i bananene. Legg dem godt ned i bananen og fold folien over bananen. Legg bananene på bålet i 2–5 minutter, eller stek i ovnen i ca. 15 minutter på 200 grader. Brett folien til side og spis ut av skallet med vaniljeyoghurt eller -kesam og mandelflak.

Rekekraft

rekeskall
Rekeskallet kan brukes til så mangt. Hva med å lage en god rekekraft?

Ingredienser

  • 1 kg skall av reker (skall av hummer, krabbe eller sjøkreps kan også brukes)
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk. løk
  • 1 stk. gulrot
  • 1,5 l vann
  • 0,5 bunt bladpersille eller stilkene (du kan bruke laurbærblad eller andre urter og kryddere i stedet for persille)
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts malt hvit/sort pepper
  • 0,5 ts sukker
  • 1 ts tomatpuré

Stek skall, grovhakkede grønnsaker og persille/laurbærblad i en varm kjele med olivenolje i 2–4 minutter. Tilsett salt, pepper, sukker og tomatpuré.

Tilsett kaldt vann til det dekker ingrediensene, og kok det opp langsomt. Ta av skummet som samler seg i overflaten. Skum gjerne av litt om det legger seg mye urenheter over vannkanten. Kok i 20–40 minutter. La det trekke en time. Sil kraften gjennom en tynnmasket sil. Husk å sette en bolle under silen. Nå er kraften klar til videre bruk. Om du ikke skal bruke kraften med en gang bør du helle den over på mindre beholdere beregnet for mat. Da avkjøles kraften fortere og holdbarheten forlenges. Avkjøl før du setter kraften i kjøleskap eller fryser.

Banankake

Ingredienser:

  • 4 bananer (overmodne)
  • 3 egg
  • 100 g nøytral olje, f.eks. rapsolje eller soyaolje
  • 380 g mel
  • 140 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts kanel
  • 100 g sjokolade, hakket
  • 40 g valnøtter, hakkede

Sett på ovnen 180 grader. Finn frem en brødform og kle den med bakepapir. Mos bananene i en kjøkkenmaskin eller mos dem med gaffel i en bolle. Pisk inn eggene til en fin masse og​ rør inn oljen. Sikt de tørre ingrediensene og vend det (ikke rør da deigen kan bli hard) inn i deigen. Vend inn nøtter og sjokolade. Hell det over i formen og stek i ca. 50 minutter. Pynt kaken med det du har for hånden. For eksempel frukt, nøtter, bananer, honning e.l.

Croque Madame

Ingredienser:

  • 4 skiver brød (gjerne tørt)
  • 4 skiver røkt skinke
  • 4 ss smør
  • 2 skiver vellagret ost
  • 2 egg
  • 0,5 ts pepper

Hvit saus:

  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 2 dl melk
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 0,25 ts malt muskat

Sett ovnen på 160 grader. Smelt smør i en kasserolle. Når det er smeltet, tilsetter du melet litt etter litt til det klumper seg. Spe i melk på middels varme til det er en fin, småtykk saus. Fortsett å koke sausen på lav varme, for å få bort melsmaken, under omrøring så den ikke brenner seg.

Legg sausen over to brødskiver, topp med skinke og ost og legg de ubrukte skivene øverst. Varm litt olje og smør i en panne på over middels varme. Når smøret slutter å putre legger du på toastene med ostesiden ned. Stek gylne. Press litt på dem fra tid til annen med en stekespade. Snu og stek gyllen på den andre siden. Legg pannen med toast i ovnen og stek til osten er gyllen og gjennomsmeltet. Stek to egg slik du liker de, og legg de på toppen av toasten, gjerne med litt hakket persille og en sennepskvett.

Skalldyrsalt

Ingredienser:

  • 1 kg skall av reker (hummer, krabbe eller sjøkreps)
  • 0,5–1 ts maldonsalt

Fordel rekeskall med en klype maldonsalt på et steikebrett med bakepapir. Sett ovnen på 50 grader, varmluft eller over- og undervarme, og legg en liten vinkork eller en oppvaskbørste i sprekken på ovnen slik at det sirkuleres litt luft i ovnen. Tørk rekeskallet i 8–10 timer. Da blir det knusktørt og kan mikses i en kjøkkenmikser, blender eller stavmikser-kopp med blad. Dette blir et supergodt skalldyrsalt som du kan bruke til å toppe alt fra smørbrød til salater og supper.