Vednett er ikke plastavfall

Både vednett og juletrenett ser ofte ut som plast, men skal likevel kastes i restavfallet. En ny undersøkelse viser at nesten 6 av 10 vet det.

I desember har det tidvis både vært veldig kaldt og strømprisene har vært høye. Mange velger da å varme opp boligen med vedovn og får en oppsamling av vednett som de må kvitte seg med. På vegne av Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) har Nortstat undersøkt hvor innbyggerne i regionen kaster vednettet og juletrenett.

Nesten 6 av 10 kaster riktig

Undersøkelsen viser at 58 prosent kaster det i restavfallet, mens 37 prosent kaster det i plastavfall. Vi er glade for å se at nesten seks av ti kaster vednett og juletrenett i restavfallet, og håper at de som hittil har kastet vednett i plastavfallet, fremover vil kaste det i restavfallet.

Kan kveile seg fast

Både vednett og juletrenett består av og ser ut som plast, men skal likevel kastes i restavfall, og ikke plastavfall. Årsaken er at nettene kan skape problemer når plastavfallsposene kommer inn i maskiner på gjenvinningsstasjonen. Nettene kan kveile seg fast og da blir de ikke gjenvunnet som plast.

Husk å fyre riktig

Når peis og vedovn brukes mye, er det også viktig å huske på å fyre riktig. Riktig vedfyring gir mindre sot og forurensing, i tillegg til at det gir mer varme og mindre risiko for pipebrann. Papp, kartong og papir gir lite energi i ovnen, men gjør større nytte i papirgjenvinningen.

Vednett

Fakta om undersøkelsen:

  • Gjennomført av Norstat på vegne av Renovasjonsselskapet for Drammensregionen i slutten av november 2021.
  • Norstat har intervjuet 300 personer over 18 år i kommunene Drammen, Lier, Øvre Eiker, Modum og Sigdal.