Ny merkeordning for kildesortering

Har du lurt på hvorfor det er brun pose for matavfall noen steder i landet, men grønn pose andre steder? Tidligere har det vært opp til hver enkelt kommune å bestemme hvilke farger som benyttes for å guide innbyggerne til riktig sortering. Dette har resultert i at det brukes ulike farger over hele landet.

For å gjøre det enklere å kildesortere er det lansert en nasjonal merkeordning for avfall. Merkeordningen deler avfallstyper inn i farger, og innenfor hver farge er det ulike symboler som forteller deg hvordan avfallet skal sorteres.

ny-merkeordning

Kildesortering skal bli enklere

Vi skal stadig kildesortere mer av avfallet vårt og da må det være enkelt og intuitivt å vite hva som skal hvor. Den nye merkeordningen harmoniserer farge- og symbolbruk. Målet er lik merking for kildesortering hjemme, på jobben, i det offentlige rom, på gjenvinningsstasjonene og på emballasje. Emballasjeprodusentene er godt i gang, og allerede nå kan du se de nye merkene på emballasjen på flere produkter i dagligvarebutikken.

DSC6802-scaled

Gradvis innføring

RfD tar gradvis i bruk den nye nasjonale merkeordningen for avfall. I Drammensregionen vil du se de nye merkene i sorteringsguiden vår, på avfallsplakater og skilt. Gradvis innføres merkeordningen på gjenvinningsstasjonene, på matavfallsposene og sekkene til plastemballasje, og på avfallsbeholderne. På beholderne blir det satt på klistremerker med nye avfallssymbolene i riktige farger. For å unngå «bruk-og-kast» skal avfallsbeholderne og lokkene brukes til de er helt utslitt. I en overgangsfase vil det derfor være en blanding av nytt og gammelt utstyr, og ny og gammel merking rundt om i vår region.

DSC7696-2048x1366