Oppdatert: 06.09.2023

Glass- og metallemballasje

Glass- og metallemballasje er emballasje av glass eller metall det har vært mat, drikke eller andre husholdningsvarer i. Emballasjen er klar for sortering når den er tom for rester.

Slik gjør du det:

 1. Glass- og metallemballasjen er klar for sortering når den er tom for rester. Tøm ut rester og skyll emballasjen i kaldt vann. Om restene er vanskelige å få ut kan du la emballasjen stå i vasken i kaldt vann eller vann fra oppvasken. Du kan også bruke litt tørkepapir for å få bort rester.
 2. Rist emballasjen tørr.
 3. Sorter og legg løst i beholder for glass og metall.

Metallemballasje som har inneholdt farlige stoffer, leveres som farlig avfall. Se etter faremerke på emballasjen.

100107_makrell_i_tomat_v4.00_00_16_01.Still013-800x800.jpg
Foto: LOOP, glass- og metallemballasje

Ja takk

 • Flasker i klart eller farget glass
 • Syltetøyglass
 • Hermetikkbokser
 • Myke metallbokser
 • Drikkebokser uten pant
 • Korker og lokk av metall
 • Vinflasker
 • Drikkeflasker av glass uten pant
 • Aluminiumsfolie
 • Aluminiumsformer

Nei takk

 • Glass og metall som ikke er emballasje
 • Porselen, keramikk og krystall
 • Drikkeglass og tallerkener
 • Ildfaste former
 • Speil og vindusglass
 • Spiker og skruer
 • Lyspærer og batterier
 • Kniver, kasseroller, stekepanner, stekebrett og rister
 • Malingsspann

Dette lurer mange på: 

Hvorfor skal ikke den ødelagte kaffekoppen eller melkeglasset sorteres i glassemballasjen? 

Knuselig produkter av glass, steintøy, porselen og keramikk, sorterer du ikke sammen med glassemballasjen. Disse har en annen sammensetning og kan ødelegge for gjenvinningen av glassemballasjen. Produkter av glass, porselen og keramikk som er ødelagt, kastes i restavfallet. Brukbare produkt kan du gi bort eller selge

Hva gjør jeg med glass- eller metallemballasje med mye matrester? 

Emballasje med mye rester som du ikke får bort kastes i restavfallet.

Om det kun er et tynt fettlag igjen, sorterer du som emballasje. Er det mye matrester igjen, som det ofte kan bli i ett peanøttsmørglass, fyll med litt vann, skru på lokket og rist før du tømmer den for innhold. La det gjerne stå litt i vann først.

Hva gjør jeg med aluminiumsfolie og aluminiumsformer?

Disse sorteres som metallemballasje. Både aluminiumsfolie og -former kan brukes flere ganger. 

Bytt fra engangs til flergangs! Du kan også bruke andre alternativer som tar like godt vare på maten:

 • Oppbevar mat og matrester i tomme syltetøyglass, bokser i plast eller matbokser du har liggende

 • Stek eller varm opp mat i ildfaste former

Hva gjør jeg med metalltuber som ikke er helt tomme? 

Metalltuber som har mye rester igjen, kastes i restavfallet.

Tømmer du tuben for innhold, får du både spist opp maten og gjort tuben klar for sortering. Tuben er tom nok når du har klemt ut alt innholdet. Et triks du kan gjøre er å dra tuben langs bordkanten, eller å bruke en kniv for å presse ut restene av innholdet. Korken sorteres som plastemballasje.

Hva skjer med glass- og metallemballasjen?

Glass- og metallemballasje leveres samlet, og blir maskinelt sortert i et stort anlegg i Fredrikstad. Glasset blir sortert videre i ulike farger før det blir brukt i nye produkter. Resirkulert glass brukes både til byggematerialer, isolasjon (glassvatt) og nye glassprodukter som syltetøyglass og drikkeflasker. Glasopor, som lages av knust glass, blir brukt som isolasjonslag i blant annet veiutbygging.

Metallet sorteres i stål og aluminium, smeltes om og blir til nye metallprodukter som bokser, spiker, sykkeldeler og hageredskaper.

Hvorfor skal du sortere glass- og metallemballasje?

Glass og metall kan gjenvinnes nærmest i det uendelige uten at kvaliteten blir dårligere. Når vi gjenvinner glass- og metallemballasje, sparer vi råvarer og bruker bare en brøkdel av energien som går med til produksjon av nytt glass og metall. Takk for at du kildesorterer!


Hva skjer med avfallet?

Avfallet som du kildesorterer kan gjenvinnes og brukes som råstoff i produksjon av nye produkter. Takk for at du kildesorterer!

Sortering hjemme

Restavfall er det som blir igjen når du har sortert ut alt som kan gjenvinnes. Restavfall som skitten emballasje, bleier, aske og hundeposer kastes i bærepose og legges i beholderen for restavfall.

Innsamling

Renovatøren henter restavfallet hjemme hos deg. Restavfallet sendes til et forbrenningsanlegg som produserer energi. 

Gjenvinningsprosessen

På forbrenningsanlegget kontrolleres restavfallet og det som kan gjenvinnes sorteres ut. Deretter blir restavfallet brent og omdannet til energi.

Blir til noe nytt

Energien fra restavfallet brukes til mange ulike ting, som fjernvarme til hus og i industriell produksjon. Ved å erstatte fossilt brennstoff med energi hentet fra restavfall, reduseres utslipp av CO2 og bruk av ikke fornybare energikilder. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Plastflasker uten pant, plastkorker, plastfolie, rømmebegre, plastkanner, plastposer, påleggspakker, druebegre, ketchupflasker og kaffeposer er plastemballasje. Plastemballasjen skylles i kaldt vann og kastes i plastsekken eller i beholderen for plastemballasje.

Innsamling

Renovatøren henter den sorterte plastemballasjen hjemme hos deg. Emballasjen blir presset og fraktet med tog til sorteringsanlegg i Sverige og Tyskland for å gjenvinnes til nye produkter av plast.

Gjenvinningsprosessen

Plastemballasjen sorteres i ulike plasttyper. Etter sortering vaskes, kvernes og tørkes de rene plasttypene. Plastemballasjen blir smeltet ned og omformet til granulater, som inngår i produksjon av nye plastprodukter.

Blir til noe nytt

Plastemballasjen kan gjenvinnes til mange nyttige ting, som bæreposer, plastkanner, blomsterpotter og søppelbøtter. For hver kilo plast som gjenvinnes, sparer vi 2 kilo olje og 1 kilo CO2. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Matrester, kaffefiltre, teposer, fruktskall, grønnsaksrester og eggeskall er matavfall. Matavfallet sorteres i egne poser for matavfall. Husk å fjerne all emballasje først!

Innsamling

Renovatøren henter matavfallet hjemme hos deg. Matavfallet blir fraktet til behandlingsanlegget “Den magiske fabrikken “ i Tønsberg for å gjenvinnes til biogass og biogjødsel.

Gjenvinningsprosessen

På biogassfabrikken blir matavfallet kvernet, tilsatt husdyrgjødsel (som inneholder fuktighet) og satt til å gjære i lukkede tanker. Etter tre til fire uker har matavfallet blitt til biogass og biogjødsel.

Blir til noe nytt

På biogassfabrikken lager vi to ting av matavfallet: biogass og biogjødsel. Biogassen blir til et miljøvennlig drivstoff for busser, renovasjonsbiler og taxier. Biogjødselen er svært næringsrik og brukes i landbruket. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Glassflasker, syltetøyglass, leverposteibokser og aluminiumsfolie er glass- og metallemballasje. Emballasjen skylles, tørkes og kastes i beholderen for glass- og metallemballasje. Den skal ikke pakkes i bærepose.

Innsamling

Renovatøren henter glass- og metallemballasje hjemme hos deg. Emballasjen hentes hver åttende uke. Den fraktes til en fabrikk i Fredrikstad for sortering og gjenvinning.

Gjenvinningsprosessen

På fabrikken sorteres glass og metall hver for seg. Glasset blir optisk sortert i ulike farger. Metallet blir sortert i ulike metaller, for eksempel sorteres stål og aluminium hver for seg, blant annet ved hjelp av en kraftig magnet.

Blir til noe nytt

Glass og metall gjenvinnes til nye ting av glass og metall, som syltetøyglass, hermetikkbokser og stekepanner. I tillegg kan glass gjenvinnes til isolasjon til hus og isolerende materiale til veibygging og byggeblokker. Metall kan bli til både spiker, sykkeldeler og hageredskap. Glass og metall kan gjenvinnes nærmest i det uendelige. Kildesortering nytter!

Sortering hjemme

Aviser, ukeblader, reklame, papiremballasje, konvolutter, papp og drikkekartonger er papiravfall. Drikkekartonger skylles i kaldt vann og pappesker og kartonger presses flate, før de kastes i beholderen for papp og papir. Papp og papir skal ikke pakkes i bærepose.

Innsamling

Renovatøren henter papp og papir hjemme hos deg, før det fraktes til papirfabrikken.

Gjenvinningsprosessen

På fabrikken sorteres, kuttes og bløtlegges papiret. Plastbelegg, korker, aluminium og trykksverte fjernes. Papirmassen tørkes og rulles opp på store ruller, før den sendes ut på papirmarkedet som ny råvare.

Blir til noe nytt

Gjenvunnet papir er råstoff for nye papirprodukter som aviser, skrivepapir, tegneblokker, toalettpapir og pizzaesker. Ved å gjenvinne papir sparer vi skog og reduserer behovet for energi til papirproduksjon. Kildesortering nytter!