Oppdatert: 06.09.2023

Elektronikk

Elektronikk er produkter som går på strøm eller batteri som er ødelagt og skal kastes.

Elektronikk leveres gratis til alle butikker som selger samme type produkt, uavhengig av merke, eller til gjenvinningsstasjonen.

Slik gjør du det

Lever produktene så hele som mulig for å unngå brannfare, at noen skader seg eller at miljøskadelige stoffer lekker ut. Produktet ikke skal kastes i restavfallet.

 1. Sjekk muligheter for å forlenge levetiden til produktet (eks: garantier, reparasjonsmuligheter, mulighet for oppgradering eller reservedeler). Er produktet brukbart, og du ikke trenger det, kan du gi det bort eller selge det.
 2. Lever ødelagt elektronikk i butikker som selger samme type produkt du skal levere inn eller til nærmeste gjenvinningsstasjon.
100107_barbering_v4.00_00_12_02.Still013-800x800.jpg
Foto: LOOP, elektronikk

Eksempler på EE-avfall

 • Mobiltelefoner
 • Klokker og kalkulatorer
 • Strykejern, vaffeljern og brødristere
 • TVer, datamaskiner og skjermer
 • Elektriske og elektroniske leker
 • Elektriske og elektroniske verktøy
 • Røykvarslere og alarmanlegg
 • Lamper, lyspærer og lysstoffrør
 • Panelovner
 • Kjøleskap, komfyrer og vaskemaskiner.

Dette lurer mange på:

Kan jeg levere produktet mitt i en butikk som ikke selger produkter fra samme merke?

Ja. Skal du for eksempel levere inn en ødelagt mobiltelefon, kan du levere den til alle butikker som selger mobiltelefoner, uavhengig av merke og leverandør. Det samme gjelder for alle typer produkt.

Hva gjør jeg om jeg skal ha nytt produkt, men det gamle fortsatt virker?

Gi bort eller selg på nett. Selv om du ikke har bruk for dette produktet lenger kan det være flere som er interessert i å bruke produktet videre. Din gamle TV kan bli noens nye TV

Hva gjør jeg med produkter med små elektriske deler?

Elektronikk kan inneholde gasser, oljer eller andre miljøgifter, uansett hvor stor den elektriske delen er. Og ikke minst, verdifulle ressurser. Lever produktene på samme måte som annen elektronikk, uansett hvor stort eller lite det er. 

Hva skjer med EE-avfall?

Alt innsamlet EE-avfall blir behandlet slik at farlige gasser, oljer og eventuelle andre miljøskadelige komponenter blir fjernet og riktig behandlet. Når du leverer EE-avfall til en forhandler eller til gjenvinningsstasjonen blir det kjørt til et mottaksanlegg. Der blir avfallet skrudd fra hverandre, sortert og sendt videre til gjenvinning. Materialene som kan brukes på nytt, som jern, aluminium, glass og plast blir gjenvunnet til nye produkter sammen med annet sortert avf

Hvorfor skal du sortere EE-avfall?

Ved å levere EE-avfall til gjenvinning unngår vi at miljøgifter slipper ut. I tillegg sparer vi både CO2 utslipp og energi ved å gjenvinne plasten og metallene i avfallet. EE-avfall inneholder også verdifulle metaller som gull og sølv. Disse metallene kan gjenvinnes til råstoff til nye elektriske produkter eller til smykker og medaljer.

bilde_600-800x534.jpg
Foto: LOOP, gjenvinning av elektronikk