Gratis ombruk – en suksess for miljøet!

Mye av det som før ble kastet, får nå nytt liv. På alle RfDs seks gjenvinningsstasjoner finner du ombrukstilbud hvor du kan levere og hente brukte ting – helt gratis.

Jente ser på et spill på ombrukstorget

RfD introduserte sitt første ombrukstorg i 2021, og tilbudet ble raskt populært. Nå har alle gjenvinningsstasjonene dette tilbudet, der besøkende kan levere inn og hente brukbare ting kostnadsfritt. Dette fremmer både gjenbruk og reduserer avfall.

Ombrukstorget byr på alt fra små pyntegjenstander og spill til kjøkkenutstyr, materialer og møbler. 

Bra for både lommaboka og miljøet

–  Mange ting kan få et nytt liv i stedet for å kastes. På ombrukstorget finner andre noe de trenger, samtidig som ressursene blir tatt vare på. Vi ser at stadig flere leverer inn gjenstander, og det er også blitt populært å hente ting her. Det er bra for både miljøet og lommeboka, sier kommunikasjonsrådgiver Janne Krogh-Bjørnerud.

Ombrukstorgene har et variert utvalg, som bøker, kjøkkenutstyr, møbler, sportsutstyr og pyntegjenstander. Etterspørselen varierer med sesongen – ski og skøyter er populære om vinteren, julepynt i desember, og bøker og spill til påske.

– Mye av det som leveres inn forsvinner raskt ut igjen. Mange unge voksne innreder store deler av sine nye hjem med ting herfra, mens andre bare er på jakt etter en spennende bruktskatt. Samtidig kommer det hele tiden inn nye og spennende ting, forteller hun. 

En hylle med kopper og kar, fra ombrukstorget på Mile gjenvinningsstasjon

Reparerer el-utstyr 

Med fem besøk i året per husstand har gjenvinningsstasjonene blitt en viktig del av hverdagen for innbyggerne i Drammensregionen. Innen 2025 er målet at 2,5 prosent av alt innlevert avfall blir ombruk, noe som vil bidra til å redusere avfallsmengden ytterligere.

– Fullt brukbare ting fortjener å leve videre. Noen ganger er det eneste som er feil at noen har gått lei av en ting, eller at man ikke lenger har plass. Andre ganger trenger det kanskje bare et strøk med maling. Målet er å redusere både unødvendig forbruk og unødvendig kasting, sier Krogh-Bjørnerud.  

Noe av det som leveres inn på gjenvinningsstasjonene blir nå også reparert av eksperter, slik at produkter som el-verktøy, HiFi-utstyr og hvitevarer kan få et nytt liv. Dette er et viktig skritt mot en mer bærekraftig ressursbruk og mindre avfall.

– Tidligere ble disse produktene ikke gjenbrukt. Nå repareres de, noe som både er smart og bærekraftig, sier hun.