Her kan du finne flere godbiter – helt gratis

En pent brukt gitar, et gammelt servise eller en stol du ikke visste fantes.
På RfDs ombrukstorg i Drammensområdet kan du finne mange ting du kanskje trenger – uten å måtte betale én krone.

Lucie og Julie_satt sammen.jpg
På ombrukstorget kan du levere inn og ta med deg så mye du ønsker. Helt gratis!

Samtidig som butikkene ruster opp for årets Black Week, lanserer RfD i år ombruksuka på gjenvinningsstasjonene Mile og Lyngås.

–  Verdens naturressurser er under økt press. Det er derfor viktig at produktene varer så lenge som mulig og i større grad brukes om igjen. I de siste årene har RfD satset mer på ombruk og har sett at det er et stort behov og ønske om det hos de som bor i Drammensregionen. Tilbudet vårt har blitt svært populært, og i likhet med tilbudene under Black Week forsvinner godbitene fort, sier Mari Brenden, kommunikasjonsrådgiver i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD).

Det er likevel en betydelig forskjell på kuppene du kan gjøre under Black Week i vanlig butikk og kuppene du kan gjøre på ombrukstorgene. Her er nemlig alt gratis – så langt lageret rekker.

 – Vi ønsker å inspirere folk til å tenke brukt, fremfor nytt, og legge til rette for at det skal være enkelt å få til i praksis, sier Brenden.

DSC_3957 (1).jpg
En pent brukt gitar, et gammelt servise eller et brettspill du ikke visste fantes. På ombrukstorget finner Julie (10 år) mange bruksskatter.

Nye trender

Hvert år handler vi for flere milliarder kroner i løpet av Black Week. I fjor hadde nordmenn det nest høyeste forbruket i Europa, ifølge SSB. Hvis alle mennesker på jorda skulle hatt samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Norge ville vi trenge 3,4 jordkloder. Flere av de store utfordringene verden står overfor skyldes vårt høye forbruk av miljøbelastende varer og tjenester. Siden 1990 har vi nordmenn doblet forbruket vårt, og ingen i Europa bruker mer penger på oppussing enn oss, skriver Fremtiden i våre hender på sine nettsider.

Heldigvis får flere og flere øynene opp for ombruk. Tjenester som Finn, Tise og en drøss kjøp og salg-grupper på Facebook har aldri vært mer populære.

Tall fra FINN viser at det i 2021 var over 460 millioner besøk inn til annonsene på «Torget» alene, og det ble lagt ut over 12,6 millioner annonser på bruktmarkedsplassen – som tilsvarer en økning på åtte prosent fra året før. Det er særlig unge som bruker tjenester for å kjøpe og selge brukte klær, møbler og interiørdetaljer.

– Vi har vært så vant til å kjøpe nye ting, og brukte ting har før blitt oppfattet som mindre attraktivt. Dette er heldigvis i ferd med å snu, sier Mari Brenden.

Det flere ikke vet, er at man ikke nødvendigvis er nødt til å kjøpe de brukte tingene.

Daniel ser på skiutstyr_nett.jpg
På alle gjenvinningsstasjonene kan du levere inn brukbare ting i stedet for å kaste dem. Ser du noe fint du har lyst på, kan du ta det med deg hjem.

Fant perfekt hønekopp

Blant dem som gjerne leter etter skatter på ombrukstorget er Solveig Nysether. Sist hun var innom ombrukstorget på Mile fant hun en kopp i keramikk med hønemotiv.

– Den er en perfekt gave til en god venn av meg som har høner hjemme, sier hun.

Ifølge Nysether forsøker hun å unngå hyllene som er fulle av bøker.

– Det er fristende, men jeg bør heller levere inn noen selv, i stedet for å ta med meg «nye» hjem, sier hun.

Studenten Lucie Pran er innom ombrukstorget for første gang.

Lucie med møbler_satt sammen.jpg
En pent brukt gitar, et gammelt servise eller en stol du ikke visste fantes. På ombrukstorget kan du finne mange bruksskatter.

– Her var det flere ting jeg kunne hatt bruk for, som både kommode og spisebord, sier hun.

Mens Lyngås og Mile gjenvinningsstasjoner har egne ombrukstorg, er det ombrukscontainere i Lerpeveien og på Selvik og Nedre Eggedal gjenvinningsstasjoner. Alle stedene tar imot brukte byggevarer, og du kan ta med deg det du trenger hjem.

En undersøkelse gjennomført av Norstat for RfD viser at åtte av 10 innbyggere i Drammensområdet er kjent med ombrukstilbudet.

Selv om det er flest over 40 år som kjenner til tilbudet, er det flest unge som sier de er interessert i ombruksprodukter.

RfD har ombrukstilbud på fem av sine gjenvinningsstasjoner nå.

  • Lyngås gjenvinningsstasjon i Lier.
  • Mile gjenvinningsstasjon i Drammen.
  • Lerpeveien (tidligere Lindum) gjenvinningsstasjon i Drammen.
  • Svelvik gjenvinningsstasjon i Drammen.
  • Nedre Eggedal gjenvinningsstasjon i Sigdal.
  • Enger gjenvinningsstasjon er under ombygging. Et helt nytt ombrukstorg vil stå klart våren 2023.

– Det er naturlig at de yngste er mest interessert, siden de oftest er i etableringsfasen. De har både mindre penger å handle for og større behov for å skaffe egne ting, sier Brenden.

Hun tror likevel mange kan synes det er vanskelig å vite hvordan de skal gå frem for å finne noe brukt.

– Det handler litt om å ta på seg noen andre briller, og være åpen for det du måtte finne. Noe som andre ikke har bruk for lenger, kan passe perfekt inn hos deg. I tillegg så gir det et særpreg som man ikke får ved å kjøpe katalogvarer fra de store kjedene, og kanskje man til og med blir litt ekstra glad i det man finner, sier Brenden.

RfDs råd for hvordan man både kan spare noen kroner – og miljøet.

1. Puss opp!

Det er mye du kan gjøre med det du har, uten å måtte kjøpe nytt. Et strøk maling, en runde med pussemaskinen eller et nytt sofatrekk kan bidra til at tingene dine oppleves som nye, uten at det må koste for mye. Det er jo den følelsen vi gjerne er ute etter, følelsen av at ting er nytt, eller annerledes enn det pleide.

2. Trenger jeg virkelig dette?

Når du ser en reklame eller oppdager et produkt, er det lett å føle på at dette er noe du også trenger. Da kan du stille deg spørsmålet om det stemmer, eller om du har noe hjemme som kan dekke det samme behovet. I tillegg kan det være en god idé å skrive en liste over tingene du ønsker deg, og så gå gjennom lista når det har gått litt tid. Kan det da være at behovet ikke var så stort likevel?

3. Elsker, elsker ikke?

Når du kjøper et nytt plagg, er det da slik at du vil ta det på det med en gang? Hvis ikke er det antageligvis et plagg du kunne klart deg helt fint uten, og da kan du vurdere å la være å kjøpe det.

4. Tenkt brukt før nytt!

Det finnes mange muligheter til å gjøre et godt bruktfunn. Det bugner av flotte bruktskatter der ute. Enten du tar turen ut til din lokale bruktbutikk eller forblir hjemme. Ved å arrangere en «byttekveld» med venner kan du bidra til å kutte ned på bruk og kast-kulturen. Kanskje du selv ender opp med en ny skatt? Ved å velge brukt fremfor nytt sparer du både miljøet og lommeboka.

Hente eller levere til ombruk? Du finner oversikt over alle våre ombrukstilbud her.

Les mer om ombrukstorget her.