Innkjøp av kjøkkenkompostløsning

Nå kan du på en enkel og smart måte kompostere matavfallet ditt på kjøkkenet. En kjøkkenkompostbøtte omdanner matavfall etter bokashi-metoden til næringsrik jord og gjødsel på noen uker. Det krever liten plass, lukter ikke vondt og passer like fint i byen som i hus med hage. Nå kan du søke om støtte fra RfD til innkjøp av kjøkkenkompostbøtte.

Kompost på kjøkkenet – uten lukt!

Bokashi en komposteringsmetode hvor man tilsetter effektive mikroorganismer i matavfallet, som gjør at maten fermenterer istedenfor å råtne. Kompostering inne kan gjøres i en lufttett bøtte som tar liten plass og som ikke lukter. I bøtta legger du alt du har av matavfall lagvis med kompoststrø, en gang om dagen.

Kompoststrø kan være hvetekli innsatt med effektive mikroorganismer. Mikroorganismene er naturlige mikrober som setter i gang en gjærings- eller syrningsprosess når de kommer i kontakt med organisk materiale – som matavfallet ditt – i et lufttett miljø. Det organiske materialet brytes opp (men det skjer ingen forråtnelse) og beholder alle proteiner, vitaminer mineraler og næringsstoffer i nedbrutt form. All næring og energi føres da tilbake til jorden når du bruker dette som kompost.


Fordeler med kjøkkenkompost (bokashi):

  • Raskt: Kjøkkenkompostbøtta omdanner matavfallet til næringsrik kompostjord på bare noen uker.
  • Næringsrikt: Komposten du lager er proppfull av næring og energi med et rikt mikroliv.
  • Bruk i egen hage: Komposten kan du bruke til egendyrkede grønnsaker og planter fra egenprodusert jord. Et perfekt lite kretsløp. Enkelt og svært raskt.

Hvordan få støtte til kjøkkenkompostbøtte?

RfD støtter alle husstander i eierkommunene med inntil 1000 kr for innkjøp av kjøkkenkompostbøtte. Betalingskvitteringer legges ved søknaden senest ett år etter at kjøpet er gjort. Dette er et engangstilskudd, og det gis ikke fradrag i renovasjonsgebyret ved bruk av kjøkkenkompostbøtte.

For å søke om tilskudd må du logge deg inn på Min side med BankID.