Smarte kildesorteringsløsninger

Gode vaner starter med et godt system. Har alle typer avfall sin faste plass, går kildesorteringen (nesten) av seg selv. Her er noen tips som viser deg hvordan du lager et supert kildesorteringssystem.

RfD-02741_1920- Foto_Katrine__Lunke

Slik får du system på avfallet:

Start med å finne fem beholdere du kan sortere i. Du kan bruke bokser, bærenett, kurver eller det som passer best hjemme hos deg. 

Du trenger:

  • En beholder til papir.
  • En beholder til glass- og metallemballasje.
  • En beholder til plastemballasje.
  • En beholder til matavfall.
  • En beholder til restavfall.

Finn fram bærenett, kurver – eller internett. LOOP har laget en Pinterest-tavle som forhåpentligvis inspirerer deg til litt kildesorterings-DIY. Har du ikke beholdere du kan bruke, selger blant annet Clas Ohlson, IKEA, Bauhaus, Maxbo og Jernia mange ulike løsninger for avfallshåndtering. Noen passer til spesielle kjøkkeninnredninger, andre er universelle.

Plasser beholderne der avfallet oppstår, så de er lett tilgjengelige. Det kan være i skapene under kjøkkenbenken, eller i en stor kjøkkenskuff. Har du liten plass bruker du mindre bokser. Du får plass til fire bokser i bredden i et 60 centimeter bredt skap. 

Mange kjøkkenleverandører selger kildesorteringsløsninger som passer perfekt til kjøkkeninnredningene de selger. 

Kildesortering på hytta. Et godt system er viktig for å gjøre det enkelt å kildesortere, dette gjelder også på hytta. Mange har mindre plass på hytta enn hjemme. Man kommer langt med noen kurver, bærenett eller poser til å sortere avfallet i. Ønsker du å merke avfallsbeholderne dine med de ulike sorteringsmerkene? Ta kontakt med kundeservice for å få tilsendt et ark med klistremerker. 

bilde_1338-800x489

En beholder til småelektronikk

Elektrisk og elektronisk avfall inneholder miljøgifter. Avfall som inneholder miljøfarlige stoffer kan gjøre alvorlig skade på dyr, mennesker og miljø om de ikke tas hånd om på en skikkelig måte.

Ha et fast sted der du legger alt du har av småelektronikk, for eksempel i en kurv med hanker. Du kan levere det i en butikk som selger tilsvarende produkter, eller ta det med til en gjenvinningsstasjon. 78 prosent av materialene av alt elektrisk avfall som blir samlet inn blir gjenvunnet til nye råvarer, og de farlige stoffene blir tatt hånd om på en god måte.

bilde_845-800x570

En beholder til batterier, lyspærer og panteflasker

Batterier og lyspærer kan leveres på matbutikken. Det kan være smart å oppbevare dette i et handlenett som henger i gangen. Da er det lett å huske det når du uansett skal på matbutikken. Det samme gjelder panteflasker. Bruker du et handlenett så har du også noe å bære matvarene i når du skal hjem fra butikken.

Handlenett

Tenk utenfor boksen

Alternative løsninger kan fungere like godt som avfallsdunker. Panteflasker kan du ha i en hylle i et skoskap, og har du lite plass i skap og skuffer, kan du legge avfallet i pene bokser og kurver rett på gulvet. Det viktigste er at du lager et system hvor alt får sin faste plass.

RfD-02744_1080- Foto_Katrine__Lunke