Plastemballasje
- Emballasjen er ren nok når den er tom for produktrester. Av og til trenger den litt hjelp. Da er det best å skylle emballasjen i kaldt vann.
- Kast plastemballasjen i plastsekken du har fått utdelt eller i riktig beholder.
- Tilgriset plastemballasje kastes i restavfallet.

Trenger du sekker til plastemballasje?
Knyt en sekk på håndtaket til beholderen for papiravfall. Renovatøren vil legge igjen en rull med sekker neste gang plast- og papiravfallet hentes hos deg. Hvis dere er 6 eller flere husstander som deler beholdere, bestiller dere samlet hos RfD.
Ja takk
- Plastflasker og plastkanner
- Plastfolie
- Plastposer
- Plastbegre og plastbokser
- Blomsterpotter og -brett i plast
- Plastbrett for matvarer, f.eks kylling, kjøttdeig o.l
- Plastemballasje rundt produkter
Nei takk
- Skitten plastemballasje
- Plastleker
- Isopor
- Vednett, juletrenett og stroppebånd
- Plastemballasje som har inneholdt farlig avfall
- Plast som ikke er emballasje, som f.eks hageslanger, presenninger, skumgummi, badebasseng, vaskebaljer og hagemøbler er restavfall.
Hva skjer med plasten?
Plastemballasjen presses sammen og fraktes med tog til store sorteringsanlegg i Sverige. Slike anlegg finnes ikke i Norge. Selv med lang frakt gir gjenvinning av plast en positiv miljøeffekt.
På sorteringsanlegget blir plasten vasket, og sortert i forskjellige plasttyper. Plasttypene har ulike smeltepunkt og ulike egenskaper og kan derfor ikke gjenvinnes blandet. Plasttypene kvernes, smeltes ned og omformes til små pellets. Dette selges videre til fabrikker som bruker det i produksjon av nye plastprodukter.
Plastemballasjen kan gjenvinnes til mange nyttige ting som takrenner, bæreposer, bildeler, stoler, blomsterpotter, fleecegensere og avfallsbeholdere. Når disse produktene har gjort nytten sin, kan de gjenvinnes på nytt.
Hvorfor skal du sortere plast?
Plastemballasjen du sorterer erstatter dyrebare naturressurser. For hver kilo plast som gjenvinnes, sparer vi 2 kilo olje og 1 kilo CO2. I tillegg sparer vi energi ved materialgjenvinning av plast, hele 13,2 kwh per innsamlet kilo plastemballasje. Takk for at du kildesorterer!