Matavfall
- Ta av emballasjen før du kaster matavfallet.
- Bruk posen for matavfall.
- Knyt igjen posen, og legg den i beholderen for matavfall.
Trenger du poser til matavfall?
Knyt en pose på håndtaket til beholderen for matavfall. Renovatøren vil legge igjen en rull med poser når matavfallet hentes hos deg. Hvis dere er 6 eller flere husstander som deler beholdere, bestiller dere samlet hos RfD.
Reduser matsvinn - se, lukt og smak!
Visste du at hver innbygger i Dramensregionen i gjenomsnitt kaster hele 39 kilo spisbar mat i året? Det er mye mat som burde vært spist. Her får du noen tips til hvordan du kan redusere matsvinn hjemme.

Ja takk
- Grønnsaker
- Frukt
- Mel, gryn og sukker
- Brød og kaker
- Ris og pasta
- Fisk og skalldyr
- Fiskebein og små kjøttbein
- Eggeskall
- Ost
- Kaffegrut med og uten filter
- Teposer og teblader
- Nøtteskall
Nei takk
- Matavfall med emballasje
- Bleier og bind
- Bomull og q-tips
- Store kjøttbein og knoker
- Større rester av saus, suppe og annet vått avfall
- Hageavfall
- Hundeposer
- Blomster og planterester
Hva skjer med matavfallet?
Matavfallet lastes om på store lastebiler og fraktes til ”Den Magiske Fabrikken” i Tønsberg. Matavfallet blir det kvernet opp, tilsatt husdyrmøkk som også gir fuktighet, og satt til å gjære i lukkede tanker i tre til fire uker.
Så tar vi ut biogass, som foredles til et miljøvennlig drivstoff for busser og renovasjonsbiler. Restene blir til næringssrik biogjødsel som brukes i landbruket.
Hvorfor skal du sortere matavfall?
Matavfallet ditt gjenvinnes til både biogass og biogjødsel. Biogass er et miljøvennlig og effektivt drivstoff. Biogassen kan også utnyttes til oppvarming og er klimanøytralt. Biogjødsel inneholder alle de viktige næringsstoffene som jorden trenger, kan spres hvert år og kan erstatte bruk av kunstgjødsel i landbruket. Takk for at du kildesorterer!
Hjemmekompostering
Hjemmekompostering er en ordning for de som ønsker å produsere kompost til bruk i egen hage og er et alternativ til vår henteordning for matavfall.
Alt matavfall legges til kompostering i en egnet beholder som gir høy temperatur og rask kompostering. Det er viktig at hjemmekompostering skjer etter gitte kriterier og at komposteringen utføres hele året, slik at ikke noe matavfall havner i restavfallet. Her kan du leser mer om hva som kan komposteres og kriterier for hjemmekompostering.