30. desember: Ubrukt fyrverkeri skal ikke i restavfallsbeholderen

Sitter du igjen med fyrverkeri du ikke rakk å tenne opp på nyttårsaften, eller var det en batteripakke som ikke ville ta fyr? Da må du ikke kaste det i restavfallsbeholderen, er den klare beskjeden fra Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD).

Ubrukt eller udetonert fyrverkeri inneholder eksplosiver og kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. Derfor skal ubrukt og udetonert fyrverkeri leveres tilbake til en fyrverkeriforhandler.

– Alle fyrverkeriforhandlere skal ta imot egne og tilsvarende varer. Det betyr at du ikke må ta fyrverkeriet tilbake til akkurat den butikken du kjøpte det i. Navnet til importøren eller produsenten skal stå på fyrverkeriet og du kan kontakte dem for å få informasjon om hvor ubrukt fyrverkeri kan leveres, sier Marte Brændsrud, kommunikasjonssjef i RfD.

Forhandlere skal ha kompetanse

Forhandlere av fyrverkeri skal ha kompetanse på mottak, håndtering av fyrverkeriet, en forsvarlig oppbevaring og transport videre for sikker destruksjon. Dette er regulert i Veiledning om håndtering av fyrverkeri fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB).

– Handel med fyrverkeri skal skje fra en forhandler som har et fast utsalgssted med vanlig åpningstid. Dersom handelen skjer fra et midlertidig utsalgssted, som en utendørs bod eller lignende, skal det være tydelig hvilken butikk denne boden er knyttet til. Dersom butikken ikke vil vedkjenne seg fyrverkerisalget etter nyttår må man informere brannvesenet i kommunen, sier fungerende avdelingsdirektør Ann Christin Olsen-Haines i DSB.

Ubrukt fyrverkeri må ikke kastes i restavfallet hjemme eller tas med på gjenvinningsstasjonen. 

– Fyrverkeri som ikke ble brukt eller ikke ville ta fyr på nyttårsaften, utgjør brannfare hvis det kastes i restavfallet og blir med videre til et avfallsanlegg hvor det eksempelvis blir kvernet og kan ta fyr. Vi har heller ikke tillatelse til å ta imot ubrukt fyrverkeri på gjenvinningsstasjonene, sier Brændsrud.

Brukte fyrverkerirester i restavfallet

Restene etter fyrverkeriet som ble skutt opp eller satt fyr på på nyttårsaften, kan imidlertid kastes i restavfallsbeholderen hjemme.

Har du større mengder fyrverkerirester enn det du kan kaste i restavfallet hjemme, kan du levere dette som restavfall på gjenvinningsstasjonen.

Merk at det kun er brukte fyrverkerirester som kan kastes i restavfallet hjemme eller på gjenvinningsstasjonen.

RfD_illustrasjonsfoto_ubrukt fyrverkeri
– Udetonert eller ubrukt fyrverkeri, som ikke har vært tent opp eller som ikke ville ta fyr, må ikke kastes i restavfallet hjemme eller tas med på gjenvinningsstasjonen. Det utgjør en stor brannfare, sier Marte Brændsrud i RfD.