25. juni 2019: RfD med nye ombruksmuligheter for innbyggerne
På gjenvinningsstasjonen på Lyngås, Lindum og Follestad er det lagt til rette for nye ombruksmuligheter for innbyggerne. Her får pent brukt sports- og friluftsutstyr, HiFi-utstyr, hvitevarer og kuldemøbler nytt liv etter reparasjon, og den 25. juni i år åpnes det for at innbyggerne kan levere inn byggevarer til ombruk på gjenvinningsstasjonen på Lyngås.
Pent brukt sports- og friluftsutstyr
På gjenvinningsstasjonen på Lyngås har RfD satt i gang flere pilotprosjekter som gir nye ombruksmuligheter for innbyggerne. Leverer du pent brukt sports- og friluftsutstyr, kommer det barn og unge til nytte gjennom BUA Lier. Siden starten i oktober 2018 har allerede BUA Lier hentet ut 1660 kg utstyr som innbyggerne har levert til ombruk på gjenvinningsstasjonen.
-Vi er kjempefornøyde med samarbeidet med RfD, og har fått inn veldig mye bra utstyr, sier Rune Bjelkarøy i BUA Lier. Med eget verksted kan de også reparere og overhale utstyr før det lånes ut.
På Lindum gjenvinningsstasjon og gjenvinningsstasjonen på Follestad i Røyken, er det satt i gang tilsvarende ordning. Her er det Skattkammeret som får utstyret som leveres inn. Bare i løpet av de to første månedene har det kommet inn 500 kg med utstyr. Det er Stian Nedberg i Kirkens Bymisjon svært fornøyd med.
-Utstyret som vi har fått har gitt et viktig bidrag til unge som ønsker å låne utstyr for å dra på sykkel- eller telttur i sommerferien, eller låne ski for å stå slalåm en gang eller to i løpet av vinteren. Det gir flere muligheten til å komme seg ut i skog og mark, og sørger for god sirkulærøkonomi, poengterer Stian.
Skattkammeret er et partnerskapsprosjekt mellom Kirkens Bymisjon, Drammen kommune, Drammen Idrettsråd, Buskerud Idrettskrets og DNT Drammen og omegn.
Brukt HiFi-utstyr skaper nye arbeidsplasser
I tillegg til sports- og friluftsutstyr, har det blitt hentet ut 6.891 kg med HiFi-utstyr siden starten av oktober i 2018 og tom mai 2019. RfD satte da i gang et pilotsamarbeid med Analog HiFi Plint Design som tar ut deler og reparerer gammelt HiFi-utstyr som leveres inn på gjenvinningsstasjonen.
-Vi har fått et veldig flott samarbeid med RfD. De ansatte på gjenvinningsstasjonene på Lyngås, Lindum og Follestad gjør en kjempejobb med å få ut utstyr som med reparasjon kan få et lengre liv. Vi reparerer HiFi-utstyret og selger det videre, bruker det i innsats til nye produkter eller som deler til å reparere gammelt utstyr med, sier Stig Cederborg i Analog HiFi Plint Design. Han kan fortelle at med utstyret som kommer inn fra de tre stasjonene, kan han nå snart ansette en person i tillegg til seg selv som kan jobbe med ombruk av HiFi-utstyr.
Hvitevarer og kuldemøbler til ombruk
For å få flere vaskemaskiner, stekeovner, frysebokser og kjøleskap til å vare lengre, settes det i gang med ombruk av hvitevarer på gjenvinningsstasjonen i Lier.
-Vi har inngått et samarbeid med NORSIRK som er et landsdekkende produsentansvarsselskap for elektriske og elektroniske produkter batterier og emballasje. De sørger for å reparere det som er mulig, og bruker det som ikke lar seg reparere til deler, forteller Marte Brændsrud, kommunikasjonssjef i RfD.
Innlevering til ombruksmottak
På gjenvinningsstasjonene på Lyngås og Follestad kan du også levere inn andre gjenstander til ombruk. Disse tingene går til Fretex. Bare i løpet av årets fem første måneder har Fretex hentet 80 990 kg med gjenstander til ombruk.
Byggevarer til ombruk på Lyngås
Tirsdag 25. juni åpner det for enda et tilbud til innbyggerne i Drammensregionen på gjenvinningsstasjonene på Lyngås.
-Har du en pakke med fliser eller parkett etter oppussing, kan dette være akkurat det som trengs for å pusse opp en gang eller lekestue. Derfor åpner vi for å ta imot byggevarer til ombruk her. Vi har innredet en container som innbyggerne kan legge byggevarene i, og over sommerferien åpner vi containeren for innbyggere som har bruk for byggevarer. Vi vil ha åpent for første gang torsdag 8. august, forteller Arne Holsetstuen, driftssjef ved gjenvinningsstasjonen.
Han er spent på responsen. Alle abonnenter i RfD kan benytte seg av tilbudet helt kostnadsfritt og etter prinsippet «først til mølla» - prinsippet.
Skånsom levering
Marte Brændsrud er veldig fornøyd med de nye ombrukstiltakene som er satt i verk på gjenvinningsstasjonene.
-Det skjer veldig mye positivt når det gjelder ombruk. Flere ser nye forretningsmuligheter og skaper nye arbeidsplasser med å reparere og lage nye produkter av det innbyggerne leverer til gjenvinningsstasjonen, forteller hun.
Gjenvinningsstasjonene har noe ulike konsept. På noen gjenvinningsstasjoner er det kun tilbud om å levere inn ting til ombruk, mens ande også har tilbud om å ta ut gjenstander som er satt til ombruk.
Kommunikasjonssjefen roser de ansatte på gjenvinningsstasjonene for den viktige jobben de gjør for å legge til rette for ombruk.
-Deres innsats er viktig både for innbyggerne som leverer inn ting til ombruk og for våre samarbeidspartnere som skal hente det som er levert til ombruk, sier Brændsrud.
Hun har en henstilling til brukerne av gjenvinningsstasjonen: Husk å legge utstyret du leverer til ombruk forsiktig fra deg på pallene. Slik bidrar du til at verdien på utstyret ikke forringes. Jo bedre utstyret og gjenstandene er, jo lettere er det å få det reparert og gjort klart til ny bruk, oppfordrer kommunikasjonssjefen.