15. oktober 2019: Gode miljøvaner lønte seg: Vant 10 000 kr i Returkartonglotteriet

Caroline Pernegger Corneliussen er en av mange i Drammensområdet som er flinke til å sortere drikkekartongen sin. Nylig ble hun trukket ut i Returkartonglotteriet, og vant 10 000 kroner som takk for innsatsen.

– Jeg ble helt skjelven da jeg hørte jeg hadde vunnet, sier Corneliussen, som har deltatt i Returkartonglotteriet i 15 år, siden hun var 15 år.

Fin læring for sønnen

– Jeg har alltid vært opptatt av å gjenvinne, og skyller og bretter alltid kartongene. Nå har jeg en sønn på tre år, som jeg gjør det sammen med. Det synes jeg er en fin læring for sønnen min. I løpet av uken drikker vi mye melk, så det blir mange kartonger. Da er det godt å vite at ressursene blir brukt på nytt, sier Corneliussen.

Pengene har hun lyst til å bruke på sønnen sin. – Han trenger masse klær til barnehagen, så jeg skal kjøpe inn noe nytt til ham, sier den heldige vinneren.

Returkartonglotteriet har holdt på helt siden 1997, og lotteriet har fire trekninger hvert år. Caroline vant i årets tredje trekning. Årlig deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner.

DSC_2057_sm
Caroline Pernegger Corneliussen vant 10 000 kr i Returkartonglotteriet.

Flinke til å sortere

– Jeg må si gratulerer til Caroline, og samtidig takke henne og alle andre for innsatsen med å kildesortere, sier Marte Brændsrud, kommunikasjonssjef i RfD.

– Ut ifra tallene er innbyggerne i Drammensregionen veldig flinke til å sortere papiravfall, og det er veldig lite feilsortering av papp og papir. Samtidig ser vi at antallet som deltar i Returkartonglotteriet har gått noe ned de senere årene. Det betyr ikke at folk er dårligere til å sortere, bare at det faktisk har blitt enklere å vinne for dem som deltar, sier Brændsrud.

Drikkekartong gjenvinnes og brukes blant annet i produksjon av nye kartonger som pizzaesker og skoesker. Først presses kartongene til baller og selges til papirfabrikker, som kverner dem opp og tilsetter vann. Så renses papirfibrene før de tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.

 

Fakta om Returkartonglotteriet

  • Alle kan delta og vinne i Returkartonglotteriet, både privatpersoner, organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag osv. Årlig deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner og fire premier på 100 000 kroner.
  • For å vinne må man skylle, brette og stappe minst seks drikkekartonger i en syvende kartong slik at det blir en kubbe. Deretter må man skrive navn og telefonnummer på kubben. Man er da med i trekningen, og kan vinne enten 100 000 eller 10 000 kroner. Det går også an å delta med bare én kartong, da er man med i konkurransen om å vinne 10 000. Kartongene legger man sammen med papp og papir til innsamling.
  • Vinner-kubbene trekkes ut på forskjellige steder over hele landet. Avhengig av innbyggertall trekkes mellom én og syv kubber/enkeltkartonger, til sammen nær 200 stk. hvert kvartal.
  • Disse går videre til nasjonal trekning, hvor det hvert kvartal trekkes 30 premier blant både enkeltkartonger og kubber pålydende 10 000 kr. I den samme perioden er det kun én vinner av 100 000 kroner.